A déli határhoz közelít a Duna magyarországi árhullámának tetőzése, miközben Budapesten az előrejelzettnek megfelelően az éjjeli órákban leapadt a víz 645 cm alá, ezért az alsó rakpartot elkezdhették takarítani – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság, hozzátéve, a legfrissebb előrejelzés szerint vasárnaptól újra csapadékosabb idő valószínű. 

Már nincs víz alatt az alsó rakpart a fővárosban. Fotó: Illyés Tibor

Kiemelték: jövő péntekig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 milliméter) a Felső-Duna és a Felső-Tisza vízgyűjtőin várható, máshol általában 5-30 milliméter eshet. A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn jellemzően nulla Celsius-fok fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre számíthatunk.

A Duna Baja feletti hazai szakaszán zavartalan az apadás, Nagybajcsnál a vízszint vasárnap reggelre várhatóan 400 centiméter körüli értékre csökken. Komáromnál ma reggel az árvízvédelmi készültség szintje alá csökkent a vízállás, Esztergomban ugyanerre számítanak a szakemberek nap közben. Győrben és Gyirmót térségében is folyamatosan csökken a vízállás.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a folyó, a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt december 27-én, 20 órakor.

  • Az előrejelzéseknek megfelelően a vízállás az éjszakai órákban az alsó rakpart szintje alá (645 centiméter) apadt, ma 11 órakor 628 centiméter volt.
  • A Duna Paksnál december 29-én, kora délelőtt 690 centiméteres vízállással, elsőfokú készültségi szint mellett tetőzött.
  • Bajánál várhatóan a ma reggeli órákban kialakuló 818 centiméteres vízállások állandósulása jelzi a tetőzés megkezdődését. 
  • Mohácson december 31-én, a hajnali időszakban 805 centiméter körül tetőző vízállások kialakulása prognosztizálható. 

Az árhullám tetőzése december 31-én várhatóan elhagyja az országot.

Az elkövetkező napokban a Duna hazai szakaszán általában további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tokaj térségében tetőzik néhány centiméterrel az első fokozat alatt. A legfrissebb előrejelzések szerint ilyen vagy efölötti tetőzés várható a Tiszapalkonya–Szolnok-szakaszon is. A folyó Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására Szegednél az év utolsó és a jövő esztendő első napján megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter).

A következő napokban a Tiszán és mellékfolyóin az árhullámok fokozatosan levonulnak, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepén, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás. Ekkor a vízállások a Bodrogon az első fokozat fölé emelkedhetnek.