Tetőzött a karácsonyi árhullám Budapestnél – közölte csütörtökön az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A Duna a fővárosnál szerda este érte el a legmagasabb pontját.

Árhullám a Dunán, fővárosi rakpartlezárásBudapest, 2023. december 25.Az alsó rakpart lezárására figyelmeztető KRESZ-táblák az I. kerületi Halász utcánál 2023. december 25-én. A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése; Budapesten a folyó tetőzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett. Szemben az Országház épülete.MTI/Illyés Tibor
Karácsonyi árvíz: a Duna tetőzött Budapestnél, de a Tiszán újabb árhullám érkezik. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ez 693 centiméter volt, ami közel két méterrel alacsonyabb, mint a 2013-as 891 centiméteres vízállás. Az OVF azt közölte, hogy ezúttal egy hosszan elnyúló tetőzés következett be. A felső szakaszokon is lassú, de folyamatos az apadás, ezért csütörtökön délután a szolnoki vízügyes kollégák hazatérhetnek. Ők az elmúlt napokban segítették a védekezést a Dunán. 

A vízügy szerint továbbra is hosszan elnyúló tetőzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot, ugyanakkor az elmúlt napokban jelentős csapadék már nem volt. A friss előrejelzés alapján a következő néhány napban számottevő csapadék nem várható, a napi középhőmérséklet továbbra is döntően 0 fok felett alakul.

Ugyanakkor a jövő hét közepétől újabb, várhatóan folyékony halmazállapotú csapadék érkezik, ami kisebb mennyiséget jelent a Garam, Ipoly, Zala, és 

számottevő mennyiséget a Dráva, Mura, a Tisza és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén.

A Duna viszont Nagybajcsnál december 25-én este tetőzött 612 centis vízállással, majd 26-án délután újra áradásnak indult és aznap este 616 centiméterrel újfent tetőzött. Azóta már elkezdődött az apadás. Komárom és Esztergom térségében szerdán késő délelőtt, illetve kora este tetőzött az árhullám. Komáromnál szombaton, Esztergomban pedig vasárnap reggelre csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje (mindkét vízmércén 500 centiméter) alá.

Budapesten jelenleg tetőző-stagnáló a vízjárás a 690-692 centiméteres tartományban. A 700 centis II. fokú készültségi szintet nem érte el a vízállás. A főváros alatti szakaszokon Bajánál december 30-án napközben I. fokú készültséget meghaladó vízállások mellett várható a tetőzés. Mohácson az év utolsó napján a hajnali időszakban 805 cm körüli legmagasabb vízállások kialakulása prognosztizálható.

Hogy áll a tiszai árvíz?

A Lajta Mosonmagyaróvárnál tegnap délután tetőzött 211 centivel, itt is elkezdődött az apadás. Az Ipoly Ipolytölgyesnél december 27-én hajnalban 464 centiméteren tetőzött. 

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Tivadar térségében tetőzik. Szintén I. fok körüli tetőzés várható a Tokaj és Kisköre közötti szakaszon. A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen vízszintemelkedések indultak meg. A mellékfolyók tetőztek, a Hernádon és Körösök vízrendszerén van jelenleg is áradás, de I. fok alatti tetőzés várható.

Milyen a Balaton vízállása?

A Balaton magas vízállására tekintettel a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán kora délután megkezdte a tó vízeresztését. A Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező vízhozamokhoz igazodva 15 m3/s-os 

úgynevezett óvatos vízeresztés történik. 

A vízeresztésre az elmúlt pár napban azért nem került sor, mert az olvadás miatt nagyon nehezen volt becsülhető a Dunán és mellékfolyóin érkező árhullámok vízállás-emelkedése. Az előrejelzéseket folyamatosan figyelik, a vízeresztés mértékének esetleges növeléséről az adatok alapján döntenek a vízügyes szakemberek.

Friss felvételek érkeztek: kiáradt Duna, így néz ki most a főváros

Kedden elérte a dunai áradás a fővárost is, a budai és a pesti alsó rakpartot is le kellett zárni. Az érdeklődők az ünnepek ellenére is megtekintették az elárasztott partszakaszokat, az ott lakók viszont felszólították őket, hogy ne akadályoztassák a munkálatokat a bámészkodással.