A mai előrejelzés alapján a következő két napban nem vár számottevő csapadékot az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), a napi középhőmérsékletek továbbra is döntően 0 °C felett alakulnak. A jövő hét elején az érkező frontok következtében azonban újra csapadékosabb idő valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék a vízgyűjtők többségén nem valószínű, csak a Dráva és a Felső-Tisza vízgyűjtőn.

duna, hajó, danube, river, hajóállomás, budapest, árvíz, kikötő
Budapestnél hosszan elnyújtva tetőzött a Duna.
Fotó: Horváth Lilla  

Paksnál tart a tetőzés

Nagybajcsnál nagyon lassú az apadás, a vízszint várhatóan ma napközben az I. fokú készültség szintje alá csökken. Komárom és Esztergom térségében a ma reggeli adatok szerint zavartalan az apadás, Komáromnál szombat reggel, Esztergomban pedig kedvező esetben szombat este csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje alá.

Győrben folyamatos, változó intenzitású apadás mellett ma reggelre az I. fokú készültség szintje alá csökkent a vízszint.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna, a legmagasabb mért vízállás 693 cm (I. fok 620 centiméter, alsó rakpart 645 centiméter II. fok 700 centiméter) volt 27-én 20 órakor. Ma délben 664 centiméter volt a vízállás. 

A rakpart szintje alá várhatóan ma a késő esti órákban süllyedhet a vízszint.

A tetőzés jelenleg Paks térségében jár, itt a vízállás ma délben 689 centiméter volt. A tolnai állapotokról külön helyzetéket adott a teol.hu. Mint írja, akiknek a Duna ártérben van ingatlanjuk, már jó előre kimentették az értékeiket. Máshol viszont kifejezetten örülnek annak, hogy az áradás megoldhatja a holtágak vízhiányát.

Az új évet már a határon túl köszönti az árhullám

Baján – írja az OVF – a tetőzés 810 centiméter körül várható 30-án reggel, Mohácsnál pedig holnap este, közel 800 centiméteres vízállással. Az országot az árhullám tetőzése szilveszterkor hagyja majd el. 

A következő napokban a Duna hazai szakaszán említésre méltó vízszintemelkedés nem várható.

 

A Tiszán a jövő hét közepén még emelkedhet a vízszint

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Dombrád térségében tetőzik. I. fok körüli vízállás várható a Tokaj és Szolnok közötti szakaszon is. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét, azaz az 560 centimétert.

A következő napok gyakorlatilag csapadékmentes időjárásának köszönhetően a Tisza és mellékfolyóinak árhullámai levonulása folytatódik, említésre méltó vízszintemelkedés csak a jövő hét közepén várható, helyenként számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

Ha pontosan szeretné tudni, hogy az ország mely részén és milyen fokú árvízvédelmi készültség van életben, az OVF oldalán megnézheti. A következő felvétel pedig azt mutatja, hogy hogyan védekeztek az árvíz ellen Nagymaroson december 27-én: