Októberben 1,0 milliárd euró volt Magyarország termék-külkereskedelmi többlete. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 0,6 százalékkal csökkent, míg az importoldalon 1,9 százalékkal nőtt – mutatta ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteki gyorsjelentése.

A termék-külkereskedelmi többlet 400 milliárd forintot tett ki októberben.
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet

A vizsgált hónapban az euróban számított értéke 1,2 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos havi értékénél, míg az importé 13 százalékkal elmaradt attól. A termék-külkereskedelmi egyenleg 2,0 milliárd euróval javult.

A fő októberi mutatók értéke:

  • A kivitel értéke 12,8 milliárd eurót (4930 milliárd forintot), a behozatalé 11,7 milliárd eurót (4530 milliárd forintot) tett ki.
  • A termék-külkereskedelmi többlet 1,0 milliárd euró (400 milliárd forint) volt.
  • A kivitel 77, a behozatal 70 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le.

2023. októberben az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 1,2 százalékkal nőtt, míg az importé 13 százalékkal csökkent.

 

A külkereskedelmi termékforgalom, 2023. októberére vonatkozó második becslését december 22-én teszi közzé a KSH.

A szeptemberi – már részletes – adatokból kiemelendő, hogy abban a hónapban az energiahordozók exportvolumene 70, importvolumene 21 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes volumencsökkenés ütemét az exportban 2,8 százalékponttal, az importban 3,6 százalékponttal mérsékelték.

Magyarország külkereskedelme az idén rekordot dönthet, erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott a közelmúltban.