A Mandiner új cikksorozata feltárja a Political Capital (PC) tanulmányait. A lap szerint az iratok 2006 és 2009 között keletkeztek, terjedelmük mintegy húszezer oldal. Mint írták, a vállalat akkori vezetői, Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián cégei 2006 és 2010 között 432 millió forintnyi kormányzati megbízást kaptak, csak a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) – az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődjétől – kilencvenmillió forint érkezett.

Documents,Locked,With,Padlock,And,Chains.
A lap szerint az iratok 2006 és 2009 között keletkeztek, terjedelmük mintegy húszezer oldal.
Fotó: Shutterstock

A lap szerint az iratok 2006 és 2009 között keletkeztek, terjedelmük mintegy húszezer oldal. A PC 2019 óta Krekó Péter cége.

A tanulmányok keletkezése idején a Gyurcsány-kormány részéről Szilvásy György felügyelte a titkosszolgálatokat, az NBH akkori főigazgatója Galambos Lajos, majd Laborc Sándor volt. A Bajnai-kormány idején a DatAdat kapcsán manapság is felbukkanó Ficsor Ádám felügyelte a szolgálatokat, és 2009 második felében Balajti László vette át az NBH vezetését, aki nyilvánosságra hozta a szerződések tényét, és leállította a kifizetéseket.

A PC által készített iratok nagy része napirendkutatás,

vagyis a cég elemzői azt figyelték, hogy az országos lapokban, az internetes és elektronikus médiában milyen kontextusban jelennek meg az NBH és a kémelhárítás vezetését érdeklő témák. A tanulmányokban nyomon követték a szélsőségesek tevékenységét, figyelték a blogjaikat, és rendszeresen olvasták a Kuruc.infót.

A leginkább figyelemre méltó anyagok az NBH arculatépítéséről szóltak, de a PC elemzői a jóslás kategóriájában is kipróbálhatták magukat: kéthetes politikai előrejelzéseket készítettek.

Mindemellett közvélemény-kutatásokat is vállaltak, amelyekben pártpreferenciákat is vizsgáltak.