Jó hír a diákoknak, hogy 2024-ben sem változnak a szabad felhasználású diákhitelek feltételei. A kamat marad 7,99 százalékon – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca azt írta, azzal, hogy nem változtatnak a diákhitelek kamatain, azt akarják támogatni, hogy aki akar és képes is tanulni, az megszerezhesse a diplomáját.

Courtyard.,Holding,Books.,Notepad.,Guys.,Standing,In,University.,Good,Mood.
Fotó: Shutterstock

A diákhitelekhez annak ellenére nem nyúl a kormány, hogy a nehéz globális gazdasági helyzet ellenére a kamatkörnyezet nagymértékben megnőtt. A GFM közleményében azt írta, hogy meg kell akadályozni, hogy a problémás nemzetközi hatások ne a magyar diákokon csapódjanak le.

Meg kell védeni a hallgatók érdekeit, hiszen egyéni boldogulásukon túlmutatóan ők jelentik hazánk számára a jövőt, különös tekintettel a családalapításra vagy a megfelelően képzett hazai munkaerő biztosítására. Képzett és jól teljesítő hallgatók nélkül hosszú távon nincs versenyképes és prosperáló gazdaság sem

– írta a GFM.

Világszinten is egyedülálló a magyar diákhitelrendszer

Bár az és a kamatok is elszálltak, továbbra is rendkívül kedvező feltételek mellett vehetik igénybe a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-et. A hallgatók pedig élnek is a lehetőséggel – mondta a Világgazdaság makrogazdasági podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, aki szerint számítottak arra, hogy idén megnő a termékeik iránti kereslet, de hogy ilyen mértékben, arra már kevésbé. Az év első felében a Diákhitel1 értékesítése 65, míg a Diákhitel2-é több mint 30 százalékkal bővült.

Azt is elárulták, hogy a jelenlegi piaci körülmények és a hatályos szabályok alapján a szabad felhasználású diákhitel kamatának 13 százalék fölé kellene nőnie. Annak érdekében, hogy a tanulnivágyók ne adósodjanak el túlságosan, a kormány 7,99 százalékon tartja a kamatot a Diákhitel1 esetében, illetve a Diákhitel2-nél és a Képzési Hitelnél a kamat marad 0 százalékos.

2023-ban több mint 13 ezren vettek fel diákhitelt, ami azt jelenti, hogy az élő szerződések száma több mint 200 ezer.

Júliustól emellett bevezették egy olyan diákhitelszámla létrehozását is, ami kedvező feltételeket teremt a hallgatók számára. Ezeket a diákhitelszámlákat a bankoknak ingyenes havi számlavezetéssel, elektronikus szolgáltatásokkal havi bankszámlakivonatokkal és bankkártyahasználattal kell kínálniuk.