Az elmúlt két évben, két magyar állampolgár Ausztriából és Németországból magánszemélyként hozott az országba elektromos autókat, majd ezeket az általános forgalmi (áfa) bevallása és megfizetése nélkül értékesítették tovább magánszemélyeknek és gazdasági társaságoknak.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói az elektromos autókat lefoglalták, az elkövetők egyikét a bíróság letartóztatta.

A férfiak német és osztrák autókereskedő cégektől elektromos kocsikat vásároltak szlovák cégek nevére. Az autókat azonban nem Szlovákiába, hanem Magyarországra hozták, és magyar magánszemélyek, illetve gazdasági társaságok részére értékesítették. Az elektromos autók megvásárlása és továbbértékesítése is valótlan tartalmú szerződésekkel jött létre. Az autókat papíron szlovák gazdasági társaság nevében szerezték be, de ténylegesen magyar állampolgárok vették meg őket, akik az eladásig Pest vármegyei címeken tárolták és használták.

Hamisított rúzsokat foglalt le a NAV

Több száz hamisított rúzst és ruhát foglaltak le a emberei. Egy román sofőr több mint tízmillió forint értékben szállított luxusmárkák logóival ellátott hamis termékeket. A csempészt a lepsényi pihenőhelynél kapcsolták le a pénzügyőrök, miközben a hamis rúzsokat próbálta elrejteni.

Az autók első magyarországi forgalomba helyezéséhez benyújtott adásvételi szerződéseken feltüntetett eladók nem létező osztrák, illetve német magánszemélyek voltak, nem pedig azok a gazdasági társaságok, amelyektől a kocsikat ténylegesen vásárolták. Az elektromos autókat egy magyar weboldalon hirdették meg egy magyar cég nevében, elsősorban készpénzes vásárlók részére, annak érdekében, hogy az áfabevallási és -fizetési kötelezettségüknek ne kelljen eleget tenniük.

Fenti tevékenységgel az elkövetők a központi költségvetésnek több mint 75 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. 

A budapesti pénzügyi nyomozók az okozott vagyoni hátrány megtérítése céljából készpénzt és karórát foglaltak le, egy több mint 200 millió forintot érő ingatlant vettek zár alá, továbbá több mint 30 autót – többek között Teslákat, BMW-ket, Audikat – foglaltak le az elkövetőktől. Az egyik olyan helyszínen, ahol a pénzügyőrök megjelentek, adózatlan cigarettát is találtak, amelyeket szintén lefoglaltak.

A nyomozás költségvetési csalás és pénzmosás bűntette miatt folyamatban van, az ügyben érintett két férfit gyanúsítottként kihallgatták, egyikük letartóztatását a napokban elrendelte a bíróság.