Magyar gazdaság

Orbán Viktor megüzente mindenkinek: nem érdemes ujjat húzni Magyarországgal

Átadták a Rheinmetall Magyarország Lynx páncélozottharcjármű-gyárát. Ezzel világrekord született Zalaegerszegen, hiszen soha nem épült fel ilyen rövid idő alatt hadiipari gyár.

Sokan azt gondolják, hogy az események után futunk, háború van. De ez nem így történt. Jó két évvel a háború előtt születtek meg azok a kormánydöntések, amelyek eredményét most itt látjuk – erről beszélt Orbán Viktor péntek délelőtt Zalaegerszegen, amikor átadták a Rheinmetall Magyarország páncélozottharcjármű-gyárát.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor a Rheinmetall zalaegerszegi gyárának átadóján (Fotó: Benko Vivien / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A kormányfő felszólalása előtt Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Zalaegerszeg világrekordot állított fel, ugyanis 

egyetlen Rheinmetall-üzem sem épült még meg ilyen rövid idő alatt.

A gyár megépítését 2020 szeptemberében jelentették be. 

Orbán Viktor: Magyarország az események előtt jár 

A magyar miniszterelnök erre az észrevételre reagálva kifejtette: a kis országoknak mindig gyorsabbnak kell lenniük, mint a nagyoknak. Szerinte a megvalósult beruházás a német–magyar bölcsesség eredménye, minden úgy történt, ahogyan azt még 2017–2018-ban maguk elé képzelték.

Magyarország nem az események után fut, hanem az események előtt jár

– húzta alá. Arra is kitér, hogy a törzsvendégek Zalaegerszegen, ami a Zala vármegyei székhelyen létrejött, az önmagáért beszél. Német hiúzok (a Lynx magyar fordításban – a szerk.) magyar földön, magyar földön lopakodnak ki a gyárkapukon. De ez nem az igazság minden részlete, hiszen a gyártásban magyar mérnökök és szakmunkások dolgoznak. „Köszönet a tanárainknak! És tartsuk ezt észben, mikor az agyonkritizált oktatási rendszerünkről hallunk” – jegyezte meg. Az is tanulságos, hogy a Rheinmetall-lal kötött megállapodás értelmében a gyár mellett a szakképzés és a mérnökképzés is megtelepült, ahogy a kutatás és a fejlesztés tevékenysége is. Orbán Viktor szerint ez annak köszönhető, hogy Armin Papperger betartja, amit ígért. Ez az iskola sajnos lassan kimegy a divatból.

Made in Hungary

Felhívta a figyelmet rá, hogy a zalaegerszegi üzem jelentős részben magyar tulajdonban van, tehát teljesíti a Made in Hungary kifejezés minden kritériumát. Igaz, hogy német technológia nélkül ez nem lenne igaz, de ez oda-vissza áll: a német jármű- és hadiiparban óriási szerepet játszanak a magyarországi gyárak, amelyek kiveszik a részüket a német márkák globális sikeréből. 

Németország és Magyarország szétválaszthatatlanul össze van tapasztva

– mutatott rá. Dicsérte Zalaegerszeget is. Szerinte ha a ’80-as években bárki azt mondta volna a zalaiaknak, hogy itt Európa egyik legfontosabb hadiipari kutatóközpontja épül majd ki, azt a hibbantság biztos jelének tekintették volna. Mos mégis itt állnak, Zala vármegyére figyelni kell. Itt terjeszkedik a Bosch, a Flex, az AVL, a TÜV, megépült a ZalaZone és drónkutatási központ születik. Zalaegerszeg olyan hely, ahonnan jól lehet látni a jövőt, ilyenből pedig kevés van a kontinensen.

Kétszer is meg kell gondolni, érdemes-e ujjat húzni Magyarországgal

Ezúttal nem csak a Lynx-gyárat adták át, hanem együttműködési megállapodás is született az izraeli Uvision harci dróngyártó céggel, hogy vegyesvállalatot hoznak létre Magyarországon harci drónok gyártására. Erről Orbán Viktor azt mondta: ha ő azt hallaná egy országról, hogy a németekkel és az izraeliekkel fejleszt közösen haditechnikát, 

kétszer is meggondolná, hogy ujjat húzzanak-e vele. És ez jó hír minden magyarnak, mert háborúskodás helyett hasznosabb jóban lenni velünk.

Emlékeztetett rá, hogy Várpalotán jövőre átadják a lőszergyárat, Békéscsabán Airbus helikopteralkatrész gyár működik, Csehországban pedig magyar tulajdonban van harcászati kiképző gép gyártó, az AERO Vodochody. A magyar kormány közel négy éve válságok alatt dolgozik, de a nagy terveit nem adta fel: önálló magyar védelmiiparra van szükség és a magyar innovációt és technológiát vissza kell juttatni a világ élvonalába. A háború ezeket a törekvéseket megerősítette. „Az idén és jövőre is teljesítjük a arányos 2 százalék védelmi kiadást. Ez kötelességünk is a NATO-tagság miatt” – hangsúlyozta.

Végezetül arról beszélt, hogy bár háborús idők járnak, de a magyaroknak nem most kell megtanulniuk katonáskodni és tudják, hogy kell megőrizni a békét. Nem homokra építenek, amikor újra erős hadsereget akarnak létrehozni. „Sületlenség, hogy a béke záloga nem az erő, hanem az erőtlenség. Ezt aligha veszi be valaki. A békéhez erő kell, lelki, gazdasági és katonai” – figyelmeztetett Orbán Viktor.

Nem csak üres beszéd a haderőfejlesztés: már Magyarország vásárolja a legtöbb német fegyvert a világon

Kiadta a német gazdasági minisztérium a friss fegyverexport-adatokat. Magyarország majdnem megelőzte Ukrajnát is a listán. Van honnan visszaépíteni a magyar honvédséget.

 

zalaegerszeg lynx Rheinmetall AG Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek