Felemásan alakult a hét közepétől a benzinkutak árazása, a benzin ára változatlan maradt, míg a dízelé emelkedett három forinttal. 

Beigazolódó előrejelzések az üzemanyagpiacon

A Holtankoljak előrejelzésében azt írta, hogy a múlt héten nyugalom volt az olajpiacon. A Brent típusú olaj ára egész héten a 80 dolláros szint körül mozgott, minimális változásokkal. Hasonlót lehet elmondani a forint árfolyamáról is a dollárral szemben, a portál előrejelzése e két tényezőre támaszkodott, a várakozásaik beigazolódtak.

Ennek megfelelően pénteken a benzin ára tovább csökkent három forinttal, a dízelé változatlan maradt.

Ennek következményeképp az év utolsó hónapja az alábbi átlagárakkal indul:

95-ös benzin – 577 Ft/liter,

gázolaj – 604 Ft/liter. 

20230825 Győr 

Benzin ár körkép 

Fotó: Rákóczy Ádám RÁ 
Kisalföld 

Képen: Várközi Martin
Ellentétesen mozgott az üzemanyagok ára, a benziné csökkent december elsején.
Fotó: Rákóczy Ádám

Legközelebb új információk a magyarországi üzemanyagárak alakulásáról a következő hétfőn, kora délelőtt várhatók. Az akkor közölt árak jövő szerdától lesznek érvényesek a töltőállomásokon. 

Húszszázalékos kiadáscsökkentést kérnek Brüsszeltől

Írtuk, a takarékos országoknak nem tetszenek az költekezési tervei. Az óra pedig ketyeg, mert Ukrajna csődbe mehet, ha az uniós tagállamok nem jutnak egyezségre a támogatás további folytatásáról. Az Európai Unió tagállamai azt akarják, hogy az Európai Bizottság legalább 20 százalékkal, vagyis mintegy 13 milliárd euróval csökkentse a költségvetés félidős emelésére tett javaslatát. (Egy euró 379,5 forint.) Az EU végrehajtó szerve júniusban kért a fővárosoktól 66 milliárd euró többletforrást a váratlan kiadások fedezésére, azzal érvelve, hogy a blokk pénztárcáját kimerítették a válságok a világjárványtól az ukrajnai háborúig – emlékeztetett a tagállami óhajról beszámoló Politico. 

Miközben a Politico szerint Magyarország kivételével valamennyi uniós tagállam egyetért abban, hogy Ukrajnát továbbra is támogatni kell, több főváros kevésbé lelkesedik azért, hogy más célokra többletpénzt adjon Brüsszelnek. Az EU a kiszivárgott hírek szerint alternatív tervet is fontolgat a magyar vétó esetére

Technikai Svédországban is

Részben kapcsolódik, recesszióba süllyedt a svéd gazdaság, miután a harmadik negyedévben újból zsugorodott éves szinten. A legfőbb ok a háztartások és a kormányzat fogyasztásának csökkenése. Éves szinten a svéd alakulása még csúnyábban fest. Míg a második negyedévben 0,4, a harmadikban már 1,4 százalékkal zsugorodott az északi ország gazdasága. Az utóbbi 0,2 százalékkal nagyobb visszaesést mutat a gyorsbecsléshez képest.

Jócskán visszaesett a svéd háztartások fogyasztása, ami hozzájárult a technikai recesszió kialakulásához.
Fotó: Karol Kozlowski / Robert Harding RF / AFP

Ezáltal Svédország gazdasága technikai recesszióba esett a harmadik negyedévben.

A csökkenés főként azért következett be, mert a háztartások visszavették a fogyasztásukat az emelkedő hitelköltségek és az infláció miatt. Kiadásaik 0,6 százalékkal csökkentek éves szinten, míg a kormányzati fogyasztás 0,7 százalékkal esett.

A háztartások fogyasztási kiadásai az ötödik egymást követő negyedévben csökkentek – írta a hivatal közleményében Jessica Engdahl, a statisztikai hivatal osztályvezetője.

Szintén a héten történt, a Riksbank az idei évre 0,7, jövőre pedig 0,2 százalék GDP-csökkenésre számít. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a skandináv ország lesz az egyetlen olyan tagállam, ahol jövőre csökkenhet a kibocsátás, míg a Bloomberg értesülése szerint több elemző is úgy véli, Svédország gazdasága akár két éven át is zsugorodhat.

Véget ért a forint szárnyalása

Szintén a héten történt, megszakadt a forint napok óta tartó erősödése. Miután a hazai deviza hajnalban a 10 napos csúcsot jelentő, 376,4 forintos szintig hajrázott az euróval szemben, hirtelen megfordult a trend, és a közösségi deviza egységéért délután 1 óra körül már újra 378,3 forintot kell adni a bankközi devizapiacon. 

A háttérben az óvatosabbá vált nemzetközi piacok állnak, hiszen a dollár meglepően jól állja a sarat az euró ellenében, sőt az euró-dollár 1,1 alá esett, annak ellenére, hogy az amerikai állampapírokból folytatódik a kitárazás, a 10 éves kincstárjegy hozama például 4,3 százalék alá esett. A kereskedők a piaci pletykák szerint a német inflációs és az amerikai GDP-adatok közelgő publikálására tekintettel váltak elővigyázatosabbá.