BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdogan Budapesten: Nagy Márton a török miniszterekkel tárgyalt

Megérkezett Magyarországra a törökországi delegáció, az élén az elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal. Budapesten ma tartják a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülését. A gazdaságfejlesztési miniszter ki is használta, hogy itt vannak a török kollégák, és tárgyalóasztalhoz is ült a török ipari és technológiai, valamint a kereskedelmi miniszterekkel.

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására Budapesten tartják a mai napon a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülését, amelyen részt vesz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is. Az esemény margóján a miniszter megbeszéléseket folytatott Mehmet Fatih Kacirral, a török ipari és technológiai miniszterrel, valamint Ömer Bolat kereskedelmi miniszterrel.

NAGY Márton; LANTOS Csaba; ORBÁN Viktor; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; BÓKA János; ERDOGAN, Recep Tayyip; LÁZÁR János
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az egyeztetésen a miniszterek átnézték az aktuális gazdasági és gazdaságpolitikai folyamatok mellett a török–magyar ipari és kereskedelmi kapcsolatokban rejlő jövőbeli fejlesztési lehetőségeket. Hangsúlyozták a gazdasági kapcsolatok fontosságát és az ipari és kereskedelmi együttműködések jelentőségét.

A gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy ilyen nehézségek sújtotta időkben törekedni kell a partnerségre, a tiszteletteljes, józan együttműködések kialakítására. 

Magyarország arra törekszik, hogy a keleti és nyugati tőke és technológia találkozási pontja legyen

– mondta Nagy Márton.

Kiemelt stratégiai partnerséggé válik a magyar–török kapcsolat

A svéd NATO-ratifikációról is tárgyalt a magyar kormányfő és a török elnök.

A két ország elhivatott a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és diverzifikálása iránt. Kiemelt figyelmet kap többek között a kölcsönös befektetés ösztönzése, az építőipari szektor, a harmadik országokban történő együttműködés, a zöldátállás. A török–magyar kapcsolatok erősségét jelzi, hogy Törökország 2022-ben Magyarország 21. kereskedelmi partnere volt, 

a két ország közötti áruforgalom 3,5 milliárd dollárt tett ki. 

2022-ben Magyarország három legfőbb exporttermékét a közúti járművek (a teljes kivitelünk 25 százaléka), a villamos gépek, készülékek és műszerek, valamint ezek villamos alkatrészei adták.

A miniszterek megállapították, hogy a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködést mélyíteni és szélesíteni szükséges, elsősorban az energetika, a logisztika, a gyógyszeripar, az építőipar, a mezőgazdaság és élelmiszeripar területein, ezért az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.