A 2024-es adóváltozások közül a személyi jövedelemadó, a szociális hozzájárulási a társadalombiztosítási járulék módosításainak egyik legfontosabb eleme, hogy jogszabályban kezelték az Egyesült Államok és Magyarország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megszűnése kapcsán keletkező kedvezőtlen jogkövetkezményt.

Így az értékpapírból és kamatból származó jövedelmekre nem kell alkalmazni az egyéb jövedelemre vonatkozó előírásokat, ha a jövedelem juttatója OECD-tagállamban (így például az Egyesült Államokban) székhellyel rendelkező személy.

Egyúttal ellenőrzött tőkepiaci ügylet marad a tranzakció akkor is, ha valamely OECD-országban (így például az Egyesült Államokban) tevékenységet folytató befektetési szolgáltató közreműködésével történik.

Closeup,Woman,Filling,Form,Of,Individual,Income,Tax,Return,
2024-ben az is kedvező változás lesz, hogy a borengedélyestől vásárolt bor juttatása a törvény módosítása miatt adómentes lesz. 
Fotó: Shutterstock

A Niveus Consulting Group összefoglalta a parlament által elfogadott adócsomag legfontosabb változásait. Bagdi Lajos, a Niveus  partnere a Világgazdaságnak elmondta,  hogy a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezethez képest  a végül elfogadott adócsomag több ponton is módosult, az adóváltozások egyes személyekre, ágazatokra, cégcsoportokra kifejezetten jelentős hatással lesznek. 

Fontos adminisztratív könnyítés, hogy a kifizetőt terhelő adó a jelenlegi havi kötelezettségről negyedéves bevallásúra változik. Az is kedvező változás lesz, hogy a borengedélyestől vásárolt bor juttatása a törvény módosítása miatt adómentes lesz. Jelentősebb módosítás még, hogy az előadói, művészeti és sporttevékenységekből származó jövedelem adóját a tevékenység végzésének helye szerinti államban kell megfizetni.

A munkaerőpiacra lépő új alkalmazottak után igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény szűkül és kizárólag már csak a magyar állampolgárok, illetve a Magyarországgal határos nem EGT-állam (így Szerbia és Ukrajna) polgárai után vehető igénybe 2024-től. Érdekes változás, hogy a benyújtott javaslat alapján adómentes lesz a számsorsolásos játékokon (például a lottó, a kenó) elért nyeremény.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása

Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy a nagy összegű adóhiánnyal és/vagy adótartozással rendelkező adózók közzététele egységesen 100 millió forint felett merülhet csak fel (ez a természetes személyek esetében jelenleg 10 millió forint). Továbbá, hogy a helyi adók vonatkozásában az érték szintén egységesen 500 ezer forint lenne (jelenleg természetes személyek esetében 50 ezer, egyébként 100 ezer forint).

2024-től bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert, ezzel összefüggésben a számviteli elszámolást pontosítják. Ennek megfelelően a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasznosítható termék esetében a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel (MOHU-val) szembeni kötelezettséget (50 forint/darab) nem az árukkal, hanem az egyéb ráfordításokkal szemben kell könyvelni.

Ágazati különadókat érintő változások

A kiskereskedelmi adó kapcsán jelentően növekszik (20-szorosára!) az 500 millió forint forgalmat meghaladó, de 100 milliárd forint forgalmat el nem érő benzinkutak adóterhelése.

A törvény a bizalmi vagyonkezelés szabályaiban is jelentős változást tartalmaz, ugyanis az idén 2023. szeptembertől átalakított szabályozás megváltozik és a bemeneti oldal adózása helyett a kimeneti oldalt adóztatja, azt is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén.