A december sem hozta el a bankoknál a hitelkamatok mérséklődését, ami azt jelenti, hogy a pénzintézeteket nem érdekli, hogy a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan vágja az alapkamatot – olvasható a bank360.hu közleményében. Az október eleje óta alkalmazott kamatplafon a lakáshiteleknél gyakorlatilag betonba kötötte ezeknek a hiteleknek a lábát. Bár ez a korlátozás a személyi kölcsönöket nem érinti, változás itt sem tapasztalható.

Senior,Mature,Business,Woman,Holding,Paper,Bill,Using,Calculator,,Old
Fotó: Shutterstock

Az MNB októberben és novemberben már 1,5 százalékkal csökkentette az alapkamatot.

Az MNB lépései a bankok hitelkamatait befolyásoló referenciakamatokban meg is látszanak, hiszen az önkéntes kamatplafon októberi 9-i alkalmazása óta a 3 havi BUBOR 1,5 százalékponttal, a 12 havi BUBOR 1,39 százalékponttal csökkent, míg a lakáshitelek árazásánál figyelembe vett 5 éves BIRS 1,16, a 10 éves BIRS pedig 0,93 százalékponttal lett alacsonyabb. 

Ezekre a változásokra azonban a bankok a lakossági hiteleik áraiban szinte egyáltalán nem reagáltak 

– írta a bank360.

A bankok addig nem lépnek, ameddig nem változik a kamatplafon

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium még október 9-én szólította fel a bankokat, hogy támogassák a lakosságot azzal, hogy csökkentik a kamataikat. Ekkor a pénzintézetek a 8,5 százalékos THM-plafon alá vitték a lakáshiteleket, de úgy látszik, hogy ez az intézkedés egy egyszeri eredményt hozott. A GFM elvárásainak megfelelve a bankok most úgy érezhetik, hogy elvégezték a munkát a jelzálogkölcsönök esetében és látszólag kivárásra játszanak.

Ez a várakozás azonban hamarosan megtörhet, hiszen a minisztérium még október végén jelezte, hogy a szükséges feltételek teljesülése esetén (konkrétan, ha az MNB tovább vágja az alapkamatot) decemberben lejjebb vihetik a kamatplafont. Mivel a jegybank tette a dolgát, így várhatóan a kamatplafon is változni fog a következő hetekben.

A referenciakamatok változása alapján 8 százalékos vagy az alatti lakáshitel-kamatplafont is kérhet a gazdaságfejlesztési miniszter a bankoktól, 

attól függően, hogy újabb előrehozott csökkentést vár el a kormány tőlük, vagy most kerül majd nagyjából összhangba a referenciakamatok és a kölcsönkamatok mérséklődése – prognosztizálják a bank360.hu hitel-összehasonlító portál szakértői. 

Mindenesetre ha október után újra ez történik, akkor a lakáshitelek piacán rögzülhet az a helyzet, hogy a kamatokat akkor változtatják a bankok, amikor a kormány a kamatplafon csökkentését kéri, és az összes ajánlat az attól számított bő 1 százalékon belül lesz.

Egy hiteltípusnál sem csökkennek a kamatok

Annak ellenére, hogy az önkéntes kamatplafon csak a jelzáloghiteleket érinti, az intézkedés megfertőzte a több hiteltípust is. Október eleje óta a személyi kölcsönök kamatai sem változtak.

A kamatplafon által nem érintett jelzáloghitelek kamatain is csak egyetlen hitelintézet, a CIB Bank csökkentett az év utolsó hónapjának elején. A szabad felhasználású és a hitelkiváltásra felvehető jelzáloghitelek ügyleti kamatát 0,42-1,20 százalékpont közötti mértékben mérsékelte az igazolt jövedelemtől és a választott kamatperiódustól függően.