„A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében a kormány arról döntött, hogy további 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig tovább folytatja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot” közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Bük, 2023. október 5.A Nestlé Hungária Kft. új üzemének csomagoló részlege a vállalat kapacitásbővítő beruházásának az átadása napján Bükön 2023. október 5-én. A svájci tulajdonú cég mintegy 90 milliárd forintért bővítette hobbiállateledel-gyártó telephelyének kapacitásait, és így 280 új munkahelyet teremtett.MTI/Katona Tibor
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A tárca szerint ezzel összességében 1200 milliárd forintot biztosít a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül a gazdaság számára.

2023-ban a kormány visszaszorította az inflációt, 2024-ben pedig helyre fogja állítani a gazdasági növekedést. A kormány célja, hogy jövőre a magyar gazdaság újra dinamikusan, 4 százalék százalékkal növekedjen. Ebben kulcsfontosságú a fogyasztás helyreállítása, a beruházási ráta GDP-hez mért szintjének 25 százalék fölött tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további fokozása

indokolta a program folytatását a GFM. Ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy a fogyasztás, így a kereslet csökkenésével párhuzamosan a belgazdaság teljesítményére érzékeny ágazatok beruházási teljesítménye 2023-ban visszaesett, ezért szem előtt tartva a versenyképességet, 2024-ben is támogatni kell a beruházások helyreállítását. Ezt a célt szolgálja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatása is, amely egyúttal a munkahelyek megvédéséhez és a bővüléséhez is hozzájárul. 

A nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva a 200 milliárd forintos keret a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, magyar vállalatok külföldi kifektetéseire, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására lesz felhasználható. A hitelprogram folytatása során kiemelten támogatandók az alábbi gazdasági szektorok: 

  1. élelmiszeripar, 
  2. építőipar, 
  3. telekommunikáció,
  4. gyógyszergyártó szektor,
  5. turizmus és vendéglátás, 
  6. autóipari beszállítók, 
  7. logisztika, valamint 
  8. a zöldipart és energiahatékonysági átállást támogató beruházások. 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatása során a kormány még kedvezőbb kamatokat biztosít a hazai vállalkozások számára, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben jelentős segítséget jelent számukra. 

A hitelprogram keretében forinthitel esetében 5 százalékos, euróalapú esetében 3 százalékos szinten lesznek elérhetők a források.

Felidézik, hogy kormány a munkahelyek, valamint a beruházás- és exportalapú gazdaság védelme érdekében 2023. február 1-jén indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, amely keretein belül beruházási, forgóeszköz- és zöldhitel volt igényelhető.

A program forrásai a magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett voltak elérhetők 2023-ban, forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten. A rövid időn belül rendkívüli érdeklődést váltott ki, így a vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett 700 milliárd forintos hitelkeretet a kormány 1000 milliárd forintra emelte. Jelenleg a szerződött ügyletek összege meghaladja a 950 milliárd forintot, miközben a folyósítások értéke már elérte a 700 milliárd forintot.

Szárnyal a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

Az EXIM Magyarország idén februárban indította el 700 milliárd forintos keretösszeggel a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot a kormány döntése alapján. A rekordméretű hitelprogram azzal a céllal indult útjára, hogy a magyar vállalkozások a kedvezőtlen gazdasági helyzetben a magas kamatok mellett kedvezményes finanszírozáshoz juthassanak.