Az semmit nem kímél, még a karácsonyi hangulatba is belefúrta a karmait. A karácsonyfapiac esetében nagyjából 5 százalékos drágulás lesz megfigyelhető az idén – írta közleményében az Agroinform. A portál felmérése szerint 

a háztartások óvatosabban költhetnek decemberben, ami a korábbi éveknél kisebb keresletet vetít előre a fenyőfák piacán.

01 - Fenyő (BD)20191216 Eger
fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap
karácsonyfa
Fenyőfa vásár (karácsonyfa) a Sas úti vasúti átkelőhely mellett, Egerben.20191216 Egerfotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei HírlapFenyőfa vásár (karácsonyfa) a Sas úti vasúti átkelőhely mellett, Egerben.
A karácsonyfa is olyan luxus, amin spórolni fognak az idén a háztartások. Ennek ellenére a kereskedőknek muszáj lesz árat emelni.
Fotó: Dániel Berán

Az 5 százalékos drágulás nem fedezi a karácsonyfa-termesztők költségeinek megugrását.

Az Agroinform.hu felmérésében résztvevők 29 százalék mondta azt, hogy az előző éveknél kisebb fában gondolkozik az idén, hogy ezen is spórolhasson. 11 százalék állította, hogy kifejezetten az olcsó fákat fogja keresni a piacokon.

 

A válaszadók 21 százaléka gondolja úgy, hogy alapos utánajárással, több kereskedő felkeresésével találni fog olyan karácsonyfát, ami árban és méretben megegyezik az előző évivel.

A háztartások fele nem tervezi elkapkodni a váráslást. A felmérésben résztvevők 47 százaléka mondta azt, hogy az utolsó héten fog fát venni. Ez az arány megfelel az előző évi átlagoknak.

Érdemes lehet betenni a bitcoint a karácsonyfa alá? Pozitív kilátások, felemás tapasztalatokkal

Általában rapszodikus teljesítménnyel zárja az évet a az idei kilátások azonban túlnyomóan pozitívak. A bitcoin-ETF jóváhagyása történelmi ralit indíthat majd a árfolyamában.

A legtöbben Nordmann-fenyőt fognak venni

Érdekesség, hogy miközben a legtöbben olcsóbb karácsonyfát szeretnének idén beszerezni, sokan így is Nordmannban gondolkoznak. A fát vásárlók 45 százaléka szeretné ezt a típust felállítani az otthonában, annak ellenére, hogy minden évben ezek a legdrágább karácsonyfák. Lucfenyőt 37, ezüstfenyőt pedig 13 százalék szeretne állítani. A hagyományosan nem túl népszerű fajtákat, mint a duglászfenyőt, vagy a feketefenyőt csupán 5 százalék keresi majd.

 

Idén várhatóan nem a méret lesz a lényeg a karácsonyfák esetében. A megkérdezettek 44 százaléka másfél méter feletti, 56 százaléka pedig egy méternél kisebb fenyőt vásárolna.

A magyarok nem szeretik a műfenyőt

A magyaroknak mindössze negyede tervez műfenyőt díszíteni idén karácsonykor. Aki műfenyőt vesz, az többségében a környezetvédelemmel indokolja a döntését. Sokan gondolják úgy, hogy egy évekig újrahasznosítható műfenyőn sok pénzt tud spórolni, miközben azok száma sem elhanyagolható, akik a takarítással indokolták, hogy nem levélhullató igazi fát visznek be a lakásukba.

Fontos megérteni, hogy a karácsonyfa termesztése nagyon hasonló más mezőgazdasági növény termesztéséhez, a különbség annyi, hogy a fa 6-8 évig van kint a területen, mielőtt kivágják, és a helyére új fenyőt vagy más haszonnövényt ültetnek. A karácsonyi időszakot követően pedig a kidobott fák legnagyobb részét komposztálják

– mondta az Agroinform.hu ügyvezetője, Bolyki Bence. Hozzátette, hogy a műfenyők sokkal jobban terhelik a környezetet, mivel az előállítása, szállítása és a megsemmisítése is szennyező. Kiemelte, hogy a műfenyőkkel ráadásul nem hazai vállalkozásokat, hanem távol-keleti beszállítókat gazdagítanak a vásárlók.

Nehéz helyzetben a magyar fenyőtermelők

Magyarországon ma 600-700 családi gazdaság termeszt 3000-3500 hektáron fenyőfát, az így megtermelt mennyiség a hazai kereslet mintegy háromnegyedét fedezi. Noha csapadék szempontjából 2023 kedvező időszaknak bizonyult, az éghajlat változása hosszabb távon komoly kihívást jelent az ültetvények számára. Az agroinform.hu-nak nyilatkozó 

termesztők 73 százaléka számolt be arról, hogy a melegebb és változékonyabb időjárás miatt több a kártevő (idén különösen a gombabetegségek okoztak problémát), emiatt a korábbinál többet kell a növényvédelemmel foglalkozniuk. 

Hét százalékuknak le is kellett állniuk bizonyos fajták termesztésével.

Az Egyesült Államokban minden évben karácsonyi dekorációs versenyek robbannak ki a szomszédságokban. Senki nem akar szégyenben maradni azzal, hogy nem ragyog a háza ezen az ünnepen, sokan pedig kissé túlzásba is esnek a díszítéssel. A Fehér Házat a first lady, Jill Biden felügyelte mellett dekorálták ki. Az elnök székhelyén:

  • 98 karácsonyfát állítottak,
  • 33 800 díszt akasztottak fel,
  • 142 400 izzót csavartak be.