Az elmúlt tíz évben euróban a magyar átlagbér megduplázódott – erre hívja fel a figyelmet a Növekedés.hu annak kapcsán, hogy kiszámolta, mikorra érik utol a magyar fizetések az osztrák és a német bérszínvonat.

Craftman Pocketing Fifty Euro Bill
Ki kell bírni: még pár év, és ugyanannyi lesz a fizetés Magyarországon, mint Ausztriában. 
Fotó: Photothek / Getty Images

A portál abból indul ki, hogy amennyiben a kívánt országok bérszintjének 65-70 százalékát eléri a magyar, akkor már nem lehet lemaradásról beszélni. Jelenleg Ausztriában és Németországban 2800 euró körüli átlagfizetések vannak, amelynek hazai ezereurós átlagfizetés körülbelül a 35 százaléka. Amennyiben ezt sikerülne megduplázni, a felzárkózást megvalósult. Fontos azonban, hogy ehhez még hozzá kell adni az időközben lezajló osztrák és német béremelkedést. 

Mikor lesz ugyanakkora a magyar fizetés, mint az osztrák?

Már csak az a kérdés, milyen időtávon van erre esély. Az elmúlt tíz évben euróban a magyar átlagbér tehát megduplázódott, sőt, valamivel masszívabb, 105-110 százalék körüli volt az emelkedés. Igaz, ebbe beleértendő a munkára rakódó terhek nagyarányú csökkentése, ami már a jövőben valószínűleg nem ismételhető meg.

Ezzel szemben a célországok bérei évi 2–4 százalék közti mértékben nőttek jellemzően, most az idején azonban markánsabban. Összességében az mondható el, hogy nagyjából 30-40 százalékos bérnövekedés ment végbe Németországban és Ausztriában az elmúlt évtizedben.

Mindezt alapul véve, még tíz év múlva a magyar bér euróban ismét megduplázódna és már kétezer-kétezeregyszáz euró lenne, az osztrák és német pedig 3600 körül. Vagyis a lemaradás már nem lenne olyan látványos: a magyar bérszint elérné a célországok 56-58 százalékát.

Újabb tíz év után Magyarországon 4100 eurós átlagbérek lehetnek, 

miközben az osztrák és német bérszint 4700 euróra ugrana. Vagyis a 2043-as év végére tehát már túl is teljesülne a 65-70 százalékos célkitűzés. Ez már 2039-ben vagy 2040-ben sikerülhet, éppen fél évszázaddal a rendszerváltás után.

Mitől függ, hogy mikor éri utol a magyar fizetés az osztrákot?

A Novekedés.hu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy előre nem lehet meghatározni, hogy a magyar (és a régiós) gazdaságok növekedési többlete meddig maradhat fenn a jelenlegi mértékben. Ha lassulna a folyamat, akkor be kell érni egyszámjegyű éves béremelkedéssel, ami akár tíz évvel is elnyújtaná a felzárkózást. Ha viszont nem történnek rendkívüli esemény, akkor nagyjából 15–25 év alatt ez bekövetkezhet.