Magyar gazdaság

Kibertámadás érte a legnagyobb ukrán mobilszolgáltatót – a légiriadó-rendszerek sem működnek

Kibertámadás érte kedd reggel a Kyivstart, Ukrajna legnagyobb távközlési vállalatát, emiatt az érintett előfizetőknél átmenetileg szünetelt a mobil- és internetes szolgáltatás.

December 12-én reggel a Kyivstar hálózata egy erőteljes kibertámadás célpontjává vált, ami technikai fennakadásokat okozott – írta az X közösségi oldalon a 24 millió előfizetőt kiszolgáló cég, amely a rendvédelmi szervekkel együttműködve dolgozott a szolgáltatás újraindításán.

Cybersecurity vulnerability, conceptual composite image
A Kyivstar kártalanítást ígért az ügyfeleinek.
Fotó: Science Photo Library via AFP

A vállalat azt is jelezte, hogy túlterheléses támadásról van szó.

Az a legfontosabb, hogy nem sérültek a felhasználók személyes adatai

– írta közleményében a Kyivstar, kártalanítást is ígérve az ügyfeleinek. A Kyivstar elleni hekkertámadás egyáltalán nem volt hatással az ukrán katonai személyzetre – ezt a Szárazföldi Erők Parancsnokság sajtószolgálatának vezetője közölte. Kijev városi tanácsának jelentése szerint a kijevi régióban található Boriszpilben is leállt a légiriadó-rendszer. A hangosbemondóval felszerelt rendőrcsapatok ideiglenes légi riasztást adnak.

A Kyivstar informatikai infrastruktúrája részben megsemmisült. Ezt Komarov vezérigazgató közölte. Elmondása szerint ez az első ilyen erős hekkertámadás az ukrajnai mobilkommunikáció történetében. Eközben az ukrán biztonsági szolgálat büntetőeljárást indított a Kyivstar elleni kibertámadás miatt. Információik szerint az orosz titkosszolgálat állhat a támadás mögött.

De nem csak az ukrajnai szolgáltatónak gyenge a biztonsági rendszere, ahogy azt korábban a Világgazdaság is megírta. Egy belső jelentés szerint az Európai Parlament informatikai rendszere nem üti meg az elvárható szintet, sőt sebezhető a fenyegetésekkel szemben. A probléma nagyon kényes, mivel az informatikai rendszerek összekapcsoltsága miatt, ha a hekkerek bejutnak egy uniós rendszerbe, akkor könnyebben feltörhetik a tagállamiakat is.

Az Egyesült Államokat, Izraelt és Ukrajnát éri a legtöbb kibertámadás

Az orosz hírszerző ügynökségek kibertámadásaikat az Ukrajna elleni háborút támogató kémtevékenységre összpontosították, és folytatják pusztító akcióikat.

 

 

kibertámadás AFPA ukrajna Kyivstar hálózat
Kapcsolódó cikkek