BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar építőipar: még nem jött el a trendforduló, pozitív hírek viszont már vannak

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,1, az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal emelkedett a magyar építőipari termelés volumene a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb gyorsjelentése szerint.

Októberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írta pénteki gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Kiemelték: az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,0 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 2,6 százalékkal csökkent, miközben a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,0 százalékkal magasabb volt a szeptemberinél.

A11I4149
Fotó: Havran Zoltán

 

Mintegy 9 százalékkal esett vissza a legnagyobb súlyú ágazat termelése

Októberben az előző év azonos hónapjához képest:

  • a két építményfőcsoport szerinti termelés ellentétesen alakult: az épületeké 2,0 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal csökkent.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 14,1, az egyéb építmények építésében 2,9 százalékkal nagyobb volt a termelés. 
  • A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 8,9 százalékkal visszaesett.
  • A megkötött új szerződések volumene 11,7 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 9,3, az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződéseké 13,9 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.
  • Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 31,0, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 14,4, az egyéb építményekre vonatkozóké 42,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.
Az építőipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított volumenindexei 2023. október
 

A KSH megerősítette: 2023 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,2 százalékkal csökkent.

Egy korábbi felmérésből kiderül, a magyar vállalkozások tevékenységét idén leginkább a megrendelések hiánya, az infláció és a szakemberhiány akadályozta. Ezek a cégek a szerződésmódosításokra, a nagy áremelkedések előtt kötött szerződések esetében az árkülönbözetek kifizetésére, a megrendelőkre, új szabályokra, olcsóbb finanszírozási lehetőségekre, jellemzően 5 százalék körüli hitelkamatokra vártak egész évben. A többség úgy gondolja, jövőre 50–80 százalék között lesz a bevétele az ideihez viszonyítva.

Perek sokasága indul az építőiparban: 250 milliárd forintra nőtt a lánctartozások összege

A várakozások éve volt az idei a magyar építőipar számára, az ágazati cégek megrendelőkre, új szabályozási környezetre és alacsonyabb hitelkamatokra vártak. Súlyos probléma a 250 milliárd forintra hízott lánctartozás, minden negyedik érintett készül perre kintlévőségének behajtása érdekében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.