BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már kezd nőni a háztartások hitelállománya, 143 milliárd forint értékű betét eltűnt

A hazai hitelintézetek októberi, összevont mérlegének szezonálisan kiigazított adatai szerint, csak a tranzakciókat figyelembe véve, a háztartások nettó hitelfelvevők voltak, míg betéteik állománya csökkent – adta közre hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A nem pénzügyi vállalatok esetében a hitelek állománya apadt, míg a betétek állománya növekedett.

A háztartások hitelállománya októberben szezonálisan kiigazítva 40,0 milliárd forintos, míg szezonális kiigazítás nélkül 36,8 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem kiigazított adatok szerint a forinthitelek állománya 36,6 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 0,3 milliárd forinttal nőtt – számolt be a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

 

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően, szezonálisan kiigazítva 143,3 milliárd forinttal, míg szezonális kiigazítás nélkül 79,9 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem kiigazított adatok szerint a forintbetétek esetében 71,3 milliárd forintos, a devizabetétek esetében 8,6 milliárd forintos nettó betétkivonást figyelhettünk meg a hónapban.

otp_IMG_9436_LUS
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – szezonálisan kiigazítva 21,1 milliárd forintos csökkenést, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 18,5 milliárd forintos növekedést mutatott. 

A szezonálisan nem kiigazított adatok szerint tranzakciókból eredően 

a forinthitelek állománya 12,7 milliárd forinttal, a devizahitelek állománya 5,8 milliárd forinttal nőtt. 

A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, a hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya 12,1 milliárd forinttal emelkedett a hónapban – derül ki a jegybank statisztikai kiadványából.

 

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya a szezonálisan kiigazított adatok szerint 549,8 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 646,9 milliárd forinttal növekedett. A szezonálisan nem kiigazított adatok szerint 

a forintbetétek esetében 185,3 milliárd forintos, a devizabetétek esetében 461,7 milliárd forintos nettó betételhelyezést regisztráltak októberben. 

A külföldi kötelezettségek állománya a hitelintézetek mérlegfőösszegének 16,2 százalékát tette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.