Legördült a futószalagról az első Zalaegerszegen gyártott Lynx KF41A – közölte a német gyártó cég, a Rheinmetall. A fejlemény több szempontból is mérföldkő.

Lynx
Mérföldkő a magyar hadiiparban: legyártották az első csúcsmodern páncélost Zalaegerszegen. Fotó: Nyakas Viktor / Zalafoto

A világon is meghatározó hadiipari gyártócég, a Rheinmetall ugyanis az első magyar Hiúzát készítette el. Ez pedig hazai szempontból nemcsak azért jelentős, mert 

itthon, a zalaegerszegi gyárban alkották meg a járművet, 

hanem azért is, mert a magyar honvédséghez kerül, és Magyarország katonai képességeit javítja majd. Hogy az átadásra pontosan mikor kerülhet sor, az nem derült ki a Rheinmetall közelményéből, de azt megjegyezték, hogy már tart az üzembe helyezés, és terv szerint valamikor 2024 közepén veheti használatba a magyar haderő.

A magyar állam még 2020. augusztus 16-án írta alá a világszinten is meghatározó német hadiipari céggel, a Rheinmetall-lal a Lynx gyalogsági harcjárművek hazai gyártásáról szóló szerződést. Amint arra a Magyar Nemzet emlékeztet, néhány héttel később, 2020. szeptember 9-én eldőlt, hogy a mintegy kétmilliárd eurós, közel 800 milliárd forintos program keretében 218 darab Lynx gyalogsági harcjárművel szerelik fel a magyar honvédséget. 

Ebből 172 darabot Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárt le. Az első gyártási szakaszban 46 darab gyalogsági páncélos készül el Németországban. Ezek közül az első járművet 2022 októberében szállították le.

Mit kell tudni a Zalaegerszegen gyártott német páncélosról?

A Világgazdaság korábban már részletesen beszámolt a Lynx specifikációiról. Először is fontos leszögezni, hogy a Lynx modernebb, mint a konkurens modellek. Egy teljesen új generációs gyalogsági harcjárműről beszélünk, amely a kor minden kihívásának megfelel. Az egyik legnagyobb erénye, hogy lánctalpas jármű létére, továbbá az akár 50 tonnás súlya ellenére kifejezetten mozgékony. Egy ekkora tömeg megmozgatásához erőforrás is kell. Erről a Növekedés.hu azt írta, hogy a KF41-es Hiúzt egy

  • 27 ezer köbcentiméteres lökettérfogatú, 
  • legfeljebb 1470 lóerős teljesítmény leadására képes, 
  • 6230 newtonméter csúcsnyomatékkal bíró Liebherr motor hajtja.

Ez egy hathengeres soros dízelmotor, amelyhez automata sebességváltó kapcsolódik. Ezekkel a számokkal a Lynx képes óránként 70 kilométer sebességre is gyorsítani a Lynxet. Így a fajlagos, vagyis az egy tonnára vetített teljesítménye az egyik legnagyobb a piacon. Egyedül az orosz Kurganez–25 tudhat majd valamivel többet, ha valóban rendszeresítik. A Hiúz étvágya is tiszteletet parancsol: az üzemi hatótáv 900 liter gázolajjal 500 kilométer.

Elsődleges fegyverzete egy 30 vagy 35 milliméteres gépágyú, a másodlagos pedig egy 7,62 milliméteres géppuska. Ezekkel 

akár 3000 méteres hatótávolságú célpontok ellen is 

bevethető mind álló helyzetben, mind mozgás közben. Tűzereje jelentős, a gépágyú 200 lövést tud leadni percenként, míg a géppuska 800-at. A Hiúz LR2-es Spyke páncéltörő rakétákkal is kiegészíthető. A jármű fejlett tűzvezető, figyelőmű-, illetve optikai irányzórendszerekkel szerelt, az éjjellátó képessége is kiemelkedő. Figyelemre méltó a páncélzata is: a fizikai alap páncélvédettsége a legmagasabb a saját kategóriájában, ellenáll a páncéltörő fegyvereknek.

Említést érdemel az is, hogy a konkurens gyalogsági harcjárművekhez képest a Lynx egyedülálló aktív védelmi rendszerrel egészíthető ki, ez a StrikeShield névre hallgat. Ezt a rendszer a magyar honvédség is rendszeresíti. Ezenkívül kifejezetten alkalmas katonák szállítására is. A háromtagú személyzet mellett nyolc fő befogadására van kapacitása – talán mondani sem kell, hogy ez is meghaladja a konkurencia lehetőségeit (az amerikai Bradley például mindössze hat személyt képes szállítani).

A magyar hadseregnek hét változatban szállítanak Lynxeket. Az alapváltozat a gyalogsági harcjármű, de emellett lesz

  1. parancsnoki verzió, 
  2. felderítő harcjármű, 
  3. tüzérségi figyelő, 
  4. 120 milliméteres aknavetőt hordozó, 
  5. sebesültkihordó 
  6. és kiképzőváltozat is.

A fenti adatokból talán világosan látszik, hogy a magyar haderő világszínvonalú technikával erősödik, a beszerzéseknek ráadásul koránt sincs végük.

Van mitől tartaniuk az oroszoknak: a világ legerősebb tankját fejlesztik Nyugaton – Magyar mérnökök dolgoznak a Párducon

Nyár vége óta lehet tudni, hogy Magyarország beszállt az új német szupertank, a Párduc fejlesztésébe. A honvédelmi miniszter most több információt megosztott a projektről.