A kormány célja a jövőben is az, hogy az uniós források felhasználásával tovább csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket – mondta a területfejlesztési miniszter az Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottságának hétfői ülésén tartott éves meghallgatásán. Navracsics Tibor azt hangoztatta, hogy a 2014–2020. közötti európai uniós finanszírozási időszak rendkívül sikeres volt Magyarország számára.

Budapest, 2023. december 11.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (b) meghallgatásán az európai ügyek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán termében 2023. december 11-én. Mellette Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára.MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A pénzügyi kerettervben 27 milliárd euró állt rendelkezésre, ennek a lezárása most van folyamatban, 

de már látható, hogy a finanszírozási időszak most is sikeres volt, hiszen Magyarország hagyományosan a legjobb uniós forrásfelhasználó országok közé tartozik. Magyarország jelenleg 95 százalékos forrásfelhasználásnál tart, és bíznak benne, hogy ez még javulhat, ahogy haladnak a projektek elszámolásával – tette hozzá a miniszter.

Jöhetnek az uniós források Magyarországra – döntöttek a pénzügyminiszterek

Mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

Elmondta azt is, hogy a következő, 2021–2027 közötti időszakban 21,8 milliárd eurós kohéziós támogatásra jogosult az ország, és mivel tavaly sikerült az Európai Bizottsággal elfogadtatni a következő időszak operatív programjait és a helyreállítási alapból finanszírozandó projekteket, így az ország elkerülte a forrásvesztést, és megindult az operatív programok megvalósítása is.

Az Európai Bizottsággal történő tárgyalások vége azonban nem jelentette azt, hogy automatikusan hozzáférhetett Magyarország az uniós forrásokhoz, hiába tisztázták a politikai feltételrendszert. 

A tanács ugyanis három operatív program esetében a források 55 százalékát felfüggesztette mindaddig, amíg számára megnyugtató megoldásokkal nem áll elő a magyar kormány a forrásfelhasználás tekintetében 

– számolt be róla Navracsics Tibor. Hozzátette, hogy az unió bő fél éve újabb kérésekkel, aggályokkal állt elő, amelyeket folyamatosan próbál a kormány kezelni, de még nem jutottak megegyezésre, a cél mindenesetre a megállapodás.

A miniszter közölte azt is, hogy az újjáépítési alap hitelrészének folyósítása már megkezdődött előleg formájában, és bíznak abban, hogy a következő időszakban zökkenőmentes lesz az EU-s források biztosítása, mégpedig azért, mert a kohéziós pénzek és az újjáépítési alap is alapvető fontosságú az ország területi egyenlőtlenségeinek csökkentése szempontjából.

A cél a jövőben is az, hogy az uniós források felhasználását olyan mértékben optimalizálják, hogy az tovább csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket

– emelte ki Navracsics Tibor.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban Barkóczi Balázs (DK) aggodalmát fejezte ki, hogy az új törvény értelmében létrejövő területfejlesztési szolgáltatók átveszik az önkormányzatok szerepét a közbeszerzések és a fejlesztések terén, és a városoknak nem lesz beleszólásuk ezekbe. Navracsics Tibor megnyugtatta, hogy a területfejlesztési szolgálat csak segítő feladatot lát el, nem hatóság, nem vesz át feladatokat az önkormányzatoktól, tanácsadással segít, és nem teszi szükségtelenné a közbeszerzési eljárásokat.