„...az év végétől sajnos Prof. Dr. Bucsi László, a Szent György Kórház főigazgatója sem folytathatja munkáját kórházunk vezetőjeként. Ebbe a döntésbe az önkormányzatunk értelemszerűen nem szólhat bele, hiszen a kórház állami fenntartású intézmény” – írta közösségi oldalán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Posztjában a városvezető a Belügyminisztérium szerdai döntésére hivatkozik, amelynek nyomán a 65. életévüket betöltött kórház- és főigazgatóknak december 31-ével át kell engedniük a létesítmények vezetését. 

20160509_1030_VV
2016. május 9. Szent László kórház, gyermekosztály. Egészségügy, ápolónõ, nõvér. Fotó: Veres Viktor
A 65. életévüket betöltött kórház- és főigazgatóknak december 31-ével át kell engedniük a létesítmények vezetését.
Fotó: Veres Viktor

A Népszava úgy tudja, hogy a határozat értelmében búcsúzik

  • Bucsi László (Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház),
  • Vályi-Nagy István (Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet),
  • Poór Gyula (Országos Mozgásszervi Intézet),
  • Töreki-Vörös Ibolya (Veszprém vármegyei kórház),
  • Szabó Géza (Nógrád vármegyei kórház),
  • Veress Gábor (Balatonfüredi Állami Szívkórház),
  • Tóth Judit (balassagyarmati kórház) és
  • Rudner Ervin (szolnoki MÁV-kórház).

Rajtuk kívül Kerekes Lászlónak a dombóvári Szent Lukács Kórház, Havrilla Gyulának a pápai, Viniczai Zoltánnak, a csornai, Varjú Jánosnak az oroszlányi, Csiki Zoltánnak a jászberényi, Vermes Tamásnak a zirci, Weisz Péternek a gyöngyösi, Kanász Gábornak a tatabányai, Németh Csabának a szekszárdi, Prosszer Ottónak a kisbéri, Barcza Zsoltnak a bonyhádi, Tóth Gábornak a kazincbarcikai, Jobbágy Lajosnak pedig a dunaújvárosi intézmény éléről kell távoznia.

„Ezúton is szeretném megköszönni a Professzor úrnak, hogy egy több szempontból nagyon nehéz, pandémiás időszakban átvette és azon át is vezette a Szent György Kórházat, melyet mindig odaadóan és maximális szakmai igényességgel szolgált. Ki kell emeljem azt is, hogy a Professzor úr vezetése alatt indulhatott el kórházunk elmúlt 10 évének legnagyobb fejlesztése, a második belgyógyászati tömb építése. Emellett több más kisebb, de nem kevésbé fontos fejlesztés megvalósulása, elindulása Bucsi László érdeme is. Remélem, hogy a Professzor úr az orvosi praxisát mindentől függetlenül folytatja a kórházban – ehhez sok erőt, elhivatottságot és további szakmai sikereket kívánok számára!” – folytatta Cser-Palkovics. 

„Az érintettek végzettségüknek megfelelő munkakörben történő továbbfoglalkoztatása biztosított. Az új főigazgatók kinevezéséig az intézmények vezetését a szervezetszerű helyettesek látják el” – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.

Tiltják a kórházigazgatók tulajdonszerzését 

Jövő február 15-től szigorodnak a kórházi intézményvezetőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok: tilos lesz a tulajdonszerzés minden egészségüggyel összefüggő tevékenységet végző gazdasági társaságban, és összeférhetetlen lesz az egészségügyi szolgáltatást is nyújtó, illetve a munkáltatóval rendszeres gazdasági kapcsolatban álló gazdasági társaságban betöltött vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagság. A tilalom a közeli hozzátartozóra is kiterjed majd. Az intézkedésre azért volt szükség, mert nemrégiben az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet igazgatója, Dr. Duray Gergő magánpraxist nyitott az általa vezetett kórház közvetlen közelében, ráadásul az általa vezetett kórház orvosai a magánklinikáján is dolgoztak. 

Azt is rögzítették, hogy az országos gyógyintézetekben és a vármegyei kórházakban a vezetői juttatást a jövőben az Országos Kórházi Főigazgatóság helyett az egészségügyért felelős miniszter határozza meg, és mértékét egyoldalú munkáltatói intézkedéssel csökkentheti.