Az egészségügyért felelős államtitkár a trükközésre, a körbefoglalkoztatásra példaként említette azt az orvost, akinek egy hónapra 63 napnyi munkaórát számoltak el, aminek fejében tízmilliós fizetést vett fel.

Nurse,Checking,All,The,Parameters
Fotó: Shutterstock

A trükközés és a 108 milliárd forintnyi lejárt kórházi adósságállomány kapcsán a Világgazdaság megkereste a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökét, Velkey Györgyöt, aki elmondta, hogy miközben vannak nyilvánvaló kihágások a rendszerben, és olyan szereplők is, akik trükköznek, de a nagy többség túlmunkával, becsületesen, a betegek érdekében rengeteg pluszterhet vállalva dolgozik. Ezt a kettőt nem szabad összemosni, és el kell kerülni, hogy a szigorítások azokat sújtsák, akik húzzák az igát. 

Az úgynevezett körbefoglalkoztatás pluszkiadási vonzata megközelítőleg sem olyan jelentős mértékű, mint amennyivel a kiadások túlszaladnak, nem ebből adódik a túlköltés – emelte ki az MKSZ elnöke.

Vitatott téma az egészségügyi dolgozók kategorizálása – és fizetése

Idén júliusban egységesen kaptak tizennyolc százaléknyi béremelést az egészségügyi dolgozók, jövő márciusra viszont új minőségi kategóriákhoz rendelt, differenciált emelést tervez a kormányzat. A várható több pénznek mindenki örül, a kategóriák kialakításán azonban igazítana a szakszervezet.

Nyáron csak a megemelkedett energia- és rezsidíjakra kapták meg a konszolidációt az intézmények, akkor az energiacégekkel rendezték az adósságot, de az infúziókat, gyógyszereket, egyszer használatos eszközöket beszállító, zömében hazai kkv-kkal nem. 

Most ezek a cégek finanszírozzák a kórházi adósságállomány nagy részét, ami lassan ellehetetleníti a működésüket, jogosan emelték tehát fel a szavukat emiatt

– mondta Velkey.

Nem követte az inflációt a kiadástervezés

A kórházi kiadások alulfinanszírozottak, az emiatt minden évben újratermelődik, és a kormány minden év végén arra kényszerül, hogy leírja. Erre készülnek most is, azonban párhuzamosan átfogóan elemzik a kiadásokat. Az egészségügyért felelős államtitkár kijelentése szerint a költségelemzés eredményeként legalább a keletkező kiadások egy részét el tudják majd ismertetni. Így kiderül majd, hogy azok nem gazdálkodási hiányosságból fakadnak, hanem abból, hogy változnak a költségek.

Kevés a pénz az ellátott feladatokra, a finanszírozás nem követi az árakat, az inflációt

– szögezte le a kórházszövetségi elnök.

Bérre és járulékokra, a béremelésre külön soron, garantáltan megkapják az intézmények a szükséges forrást, míg az elmúlt másfél évben elszállt energia- és rezsiköltségek egész évre kiterjedő kompenzációja júliusban megtörtént. Amire nincs pluszfedezet, az egyértelműen a harmadik nagy tétel, az úgynevezett dologi költségek, ide tartozik minden fogyóeszköz, laborreagens, gyógyszer, kötszer, injekciós tű és egyebek, ami önmagában hatalmas tétel, és az erre szánt kiadási előirányzat nem emelkedett.

Hospitalized,Man,Lying,In,Bed,While,Doctor,Checking,His,Pulse.
Fotó: Shutterstock

A finanszírozási rendszer összességében is revízióra szorul, ez a munka elindult, ebben segít majd az objektív adatgyűjtés. Ilyen ráfordításgyűjtés nem volt az elmúlt évtizedekben, a kódokat ehhez nem igazították hozzá.

A kórházak hálásak az adatgyűjtésért, mert most egyértelműen kiderül majd, hogy alaptalan vád érte őket, hogy nem az előírt béremelésekre fordítottak összegeket.

A legjobb ellátást adni, de takarékosan

Minden kórházigazgatónak, menedzsmentnek felelőssége, hogy úgy gazdálkodjanak, hogy a betegek megkapják a legjobb ellátást, és közben takarékosan bánjanak a pénzzel. De ebben nem nagyon van mozgástér, a vállalható és a szükséges mennyiség nem mindig és nem mindenhol fedi egymást a kórházszövetség álláspontja szerint.

A jövő évi költségvetésben sok izgalmas változás lesz, aminek hatását egyelőre nehezen tudják mérni. Az egyik újdonság a központi eszközbeszerzési, logisztikai szervezet lesz, ami a kórházaktól rengeteg feladatot átvesz, az olyan háttérszolgáltatásokat is, mint informatika, takarítás, energetikai szolgáltatás, így a kórházakon kevesebb pénzügyi teher marad.

Központi beszerzésen keresztül lehet majd kontrollálni az eladósodást és elvileg egyensúlyban tartani a kiadásokat.

Megnyugtató, hogy a béremelések továbbra is külön soron, külön költségvetési úton érkeznek, a munkatársak bérgazdálkodása biztosított – hangsúlyozta Velkey György.

Hivatalból bizalmatlan a rendszer

Az orvosi, egészségügyi munkaterületeken dolgozók, a közszolgálati jogviszonyban alkalmazottak többségnek a külső munkákhoz is kell engedélyt kérni. Ebben lesz szigorítás, mert alapelv, alapkérdés, hogy mindenki a saját nevén és munkaügyi direktívák betartásával dolgozzon. 

Viszont itt nagyon sok esetben arról van szó, hogy a kisebb kórházakban, központoktól távoli területeken nehéz orvosokat találni, sokszor csak szerződéses jogviszonyban lehet. Fontos, hogy legyen elegendő orvos mindenhol.

Kötelező lesz a munkaidő csekkolása, hogy lássa a rendszer, hogy nincs párhuzamosan egyszerre két helyen valaki munkában.

Artificial,Lung,Ventilation,Monitor,In,The,Intensive,Care,Unit.,Nurse
Fotó: Shutterstock

Ez az ellenőrzés elég bizalmatlan rendszer, amit a többség azért nem vesz jó néven, általában mindenki jelentős túlmunkában dolgozik, hogy a betegeit ellássa. Ugyanakkor 

jogos elvárás a betegek és az állam oldaláról is, hogy megfelelően kipihent kollégák dolgozzanak az egészségügyben,

az ügyeleti periódus utáni limiteket, hogy mennyi munka megengedett, be kell tartani. A betegellátás azonban lelkiismereti kérdés is, aminek során időnként több munkára van szükség – tette hozzá Velkey György.