Idén is eredményesen támogatta a gazdaságfejlesztési célokat a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Start Garancia Zrt. A társaság kezességvállalási állománya 2023. december elejére elérte a 300 milliárd forintot, ami közel 50 százalékos növekedést jelent a tavalyi év végéhez képest. Az adózott eredmény és a saját tőke is tovább nőtt. Az új típusú kezességvállalások tekintetében továbbra sem került sor kezesség beváltására.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium felügyelete alatt működő Start Garancia Zrt. nemzetgazdaságilag jelentős, nagy volumenű finanszírozási ügyletekhez nyújt kezességet állami viszontgarancia mellett. Azáltal, hogy a társaság a vállalt kezesség mértékéig helytáll esetleges nemteljesítés esetén, lehetővé teszi a forrást biztosító bankok és kötvénytulajdonosok kockázati kitettségének és tőkeköltségének csökkentését.

Debrecenfotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari NaplóBMW beruházási munkafolyamatok.
           A Start Garancia Zrt. nemzetgazdaságilag jelentős, nagy volumenű finanszírozási ügyletekhez nyújt kezességet állami viszontgarancia mellett. Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

A szervezet működése tehát a beruházásfinanszírozás megkönnyítésén, segítésén keresztül érdemben támogatja a gazdaság szerkezeti és kockázati diverzifikációját, a versenyképesség megerősítését, így hozzájárul Magyarország gazdasági növekedésének helyreállításához, a családok és a munkahelyek megvédéséhez.

„Az elmúlt közel egy év során portfóliónk mérete 50 százalékos gyarapodással elérte a 300 milliárd forintot, valamint a saját tőkénk és adózott eredményünk is nőtt” – mondta Limbach Attila, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.

A  Start Garancia Zrt. nemzetgazdaságilag jelentős, nagy volumenű finanszírozási ügyletekhez nyújt kezességet állami viszontgarancia mellett, mindezt igen változó makrogazdasági környezetben, a finanszírozási piac alacsony intenzitása mellett érte el a társaság.

A gazdaságfejlesztési célokkal összhangban, továbbra is minél több olyan vállalatot és projektet kívánunk támogatni, amelyek kezesség nélkül nem kaphatnának ekkora volumenű vagy ennyire kedvező feltételekkel rendelkező finanszírozást

– mondta a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.