Magyar gazdaság

Térképen mutatjuk, hogy lesz-e idén fehér karácsony

Továbbra sem lehet biztosat mondani, hogy lesz-e idén fehér karácsony, mivel rendkívül nagy a bizonytalanság a különböző modellekben.

Évről évre visszatérő téma, hogy fehér lesz-e a karácsony, ám lehet, hogy idén is felesleges a várakozás: a jelenlegi modellek szerint ugyanis kicsi ennek az esélye – olvasható az Időképen, ahol Fehér lesz-e a karácsony? címet viselő aloldalukon figyelemmel követhető az éppen legfrissebb, ECMWF alapján készült valószínűségi térkép. Itt most az látható, hogy az ország nagyobb részén 10-20 százalék között van az esélye a havazásnak karácsonykor, kivétel az északkeleti térség, ahol 50–60 százalék között mozog a valószínűsége.

hoesessopronbanMD-4
20211126 SopronEsik a hó Sopronban.Fotó: Máthé Daniella MD Kisalföld
Fotó: Máthé Daniella / Kisalföld

Egy biztos, magasabb hegyeink azért jó eséllyel indulnak a fehér karácsonyi versenyben

jegyzi meg a szerző, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy biztosat nem lehet állítani. 

A modellek többsége kisebb hullámvasutazás után Luca napjával kezdődően egy nagyobb lehűlést körvonalaz, majd a hétvégétől újra melegedés kezdődik a magasban. Utána viszont rendkívül nagy a bizonytalanság a modellekben, a különböző futások mintegy 20 fokos szórást produkálnak, 

magyarán szólva még az sem tudjuk megmondani jelenleg, hogy hideg, sarkvidéki vagy enyhébb, meleg légtömegek áramlanak majd két hét múlva hazánk fölé a magasban.

„Így hát mindenkitől azt kérjük, hogy legyen egy kicsit türelmes, ahogyan közeledünk az ünnepekhez, az előrejelzések is egyre pontosabbá válnak, és újra kielemezzük majd a lehetséges forgatókönyveket” olvasható a cikkben.

időkép, karácsony
Az ország nagyobb részén 10–20 százalék között van az esélye a havazásnak karácsonykor, kivétel az északkeleti térség, ahol 50–60 százalék között mozog a valószínűsége

 

Tavaly még a fővárosi melegrekord is megdőlt

Tavaly a karácsony előtti napokban gyors enyhülés kezdődött, az ünnep szinte tavaszias idővel indult. Országszerte 10 fok közelében alakultak a csúcsok, ennél hidegebb csak északkeleten maradt az idő. 

2022. december 24-én Budapest Lágymányoson 13,1 fokkal még a fővárosi napi melegrekord is megdőlt.

Szenteste napján sok felhő volt felettünk, helyenként köd és kisebb eső előfordult, 25-én már több volt a napsütés, hó azonban sehol sem esett. 26-án szintén a köd és a napsütés párharcát figyelhettük meg, hónak és fehér karácsonynak azonban nyoma sem volt.

 

ECMWF fehér karácsony
Kapcsolódó cikkek