Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással, az amerikai vállalat működése önmagán túlmutató jelentőségű hazánkban több szempontból is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dunaharasztiban.

Dunaharaszti, 2021. április 10.A Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC), az amerikai The Coca-Cola Company, a világ egyik legnagyobb alkoholmentes üdítőital- és szirupgyártója palackozó partnerének üzeme Dunaharasztiban a Némedi út  104. szám alatt.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.Dunaharaszti, 2021. április 10.
A Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC), az amerikai The Coca-Cola Company, a világ egyik legnagyobb alkoholmentes üdítőital- és szirupgyártója palackozó partnerének üzeme Dunaharasztiban a Némedi út  104. szám alatt.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Faludi Imre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. gyáravató ünnepségén azt közölte, hogy 

az amerikai tulajdonosi hátterű cég 8,7 milliárd forint értékben, 3000 négyzetméteren új egységét hozott létre, és ezzel 30 százalékkal bővül az üzem kapacitása, másodpercenként tízpalacknyi terméket állíthatnak elő. A projektet az állam 740 millió forinttal támogatta.

Rámutatott, hogy a Coca-Cola és Magyarország újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással, és ezért is kötött a kormány az elsők közt stratégiai együttműködési megállapodást az italgyártó vállalattal, amely hazánkból tizenhét országba exportál, az alapanyagok kétharmadát magyar forrásból vásárolva.

Kiemelte, hogy visszautasították a segélyalapú gazdaságpolitikához való visszatérést célzó „erőszakos kísérletet”, s ehelyett a koronavírus-járvány alatt és az ukrajnai háború kitörését követően is robusztus beruházástámogatási programot hirdettek meg. Az előbbi nyomán összesen 800 milliárd forint értékben, az utóbbi keretében pedig 150 milliárd forintnyi értékben valósultak és valósulnak meg beruházások.

Amíg a világgazdaság a fekete éveket próbálta átvészelni, addig a magyar gazdaság 2022-ben a valaha volt legjobb évét produkálta

– jelentette ki, felidézve a beruházások, az és a foglalkoztatottság rekordjának tavalyi megdöntését, majd hozzátette, mindez a beruházások folyamatos érkezésének köszönhető Magyarországon.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az amerikai vállalatok nélkül nem lehetett volna ezeket az eredményeket elérni. Arról tájékoztatott, hogy ezek a cégek ma a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú értéke pedig tavaly átlépte a nyolcmilliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött, ráadásul idén mintegy 11 százalékos bővülés nyomán újabb csúcsokra lehet készülni.

Novemberben többeket mérgezés gyanújával szállítottak kórházba Horvátországban, a gyanú miatt több Coca-Cola terméket kizártak az értékesítésből. A Coca-Cola magyarországi vállalata ezek után megírta, hogy a magyar fogyasztóknak semmitől nem kell tartaniuk, „a horvátországi események nem érintik a Magyarországon forgalomba hozott termékeket”.