Közélet

Tagadják Brüsszelben, hogy lenne brüsszeli terv Magyarország megbüntetésére

Cáfolja az Európai Unió a korábbi sajtóértesüléseket, nincsenek Magyarországról szóló tervek.

Nem vázol fel semmilyen konkrét tervet a többéves pénzügyi keretre és az ukrán pénzügyi eszközre vonatkozóan, és nem vázol fel semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet sem a kiszivárgott és a médiában is hozzáférhető európai tanácsi dokumentum – közölte hétfőn egy magas rangú uniós tisztviselő.

A vasárnap késő este a Financial Times-on megjelent írás egy kiszivárgott európai tanácsi dokumentumra hivatkozva azt írta: az EU végleg megvonhat minden uniós forrást Magyarországtól, ha újból vétót emel az többéves pénzügyi keretéből (MFF) Ukrajnának szánt pénzügyi támogatással szemben.

European,Flags,In,Front,Of,The,Berlaymont,Building,,Headquarters,Of
Fotó: Christophe Licoppe

Az uniós diplomata szerint az FT cikkében hivatkozott dokumentum az Európai Tanács titkársága által saját használatra írt háttéranyag, amely a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét ismerteti.

Tehát ez egy olyan tényanyag, amely nem tükrözi a többéves pénzügyi keretről folyó tárgyalások helyzetét a tagállami és uniós tárgyalók között, sem az uniós vezetők szintjén. Ezért 

az semmilyen konkrét tervet sem a többéves pénzügyi keretre és az ukrán pénzügyi eszközre vonatkozóan, sem Magyarországgal kapcsolatban nem vázol fel.

A tisztviselő szerint a többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások folyamatban vannak, és mindig is a 27 EU-tagállam számára elfogadható kompromisszum megtalálására irányulnak. A tagállami és uniós tárgyalók és az EU vezetői közötti tárgyalások a párbeszéd, a konzultáció és a kompromisszum elvein alapulnak, mindenki érdekében.

 

európai tanács ukrajna háború Magyarország uniós pénzek
Kapcsolódó cikkek