Március 1-jétől véget ér Budapesten és agglomerációjában működő közlekedési megoldás – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium. Február után már az új tarifarendszer lesz életben, ezen pedig semmi nem változtathat.

hev_19
Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

A Telex írta meg a minisztérium reakcióját, 

miután olyan hírek jelentek meg, hogy van megoldás a jegyek és bérletek kölcsönös elfogadására márciustól is.

Lázár János minisztériuma korábban közölte, hogy nem hosszabbítják meg az a Budapesttel még 2016-ban megkötött megállapodást, ami alapján a BKK jegyeket és bérleteket a főváros határain belül elfogadták a MÁV-Volán járatokon. Ennek a rendszernek a megszűnése leginkább azokat sújtja, akik a fővároson belül HÉV-vel közlekedtek, hiszen ezek a vonalak a MÁV-hoz tartoznak.

Nagy változás a közlekedésben: jönnek az új napijegyek, a 14 év alattiak és a határon túli magyarok is ingyen utazhatnak

Az eddigi 65-féle kedvezményből 22 marad meg március 1-jétől, illetve 14 év alatt és 65 év felett mindenkinek díjmentes lesz a közösségi közlekedés. Sőt, a határon túli magyarok is ingyen utazhatnak.

Lázár János korábban ultimátumot adott a fővárosnak: az eddigiek szerint fogadják el a BKK jegyeket és bérleteket a MÁV-Volán-járatokon, ha cserébe a fővárosi közlekedési társaság is elfogadja a saját vonalain a vármegye- és országbérleteket. Karácsony Gergely főpolgármester erre az ajánlatra azt monda, hogy Budapest csak olyan megoldást fogadhat el, ami a fővárosnak és a kormánynak is pluszforrást jelent.

Az ÉKM március 1-jétől vezeti be az új tarifarendszerét, aminek keretében az eddig létező MÁV-Volán-jegyek és -bérletek több mint felét eltörlik. A helyközi közlekedés alapját a vármegye- és országbérletek adják majd.