A megközelítőleg 8,5 millió lakost számláló New York emblematikus negyedében, Manhattanben a lakások medián eladási ára – amelynél hozzávetőleg ugyanannyi olcsóbb van, mint drágább – 1 156 391 dollár volt 2023 negyedik negyedévében, 5,1 százalékkal magasabb az előző évhez képest. 

New,York,,New,York,,Usa,Skyline.
New York emblematikus negyedében rekordszámú vásárló vásárolta meg otthonát készpénzes ügylettel.
Fotó: Shutterstock

 

A pandémia óta csökkent a lakásállomány a városrészben

Ez az első éves növekedés 2022 harmadik negyedéve óta – mutattak rá a CNN összeállításában Douglas Elliman és Miller Samuel ingatlanértékelők és -tanácsadók. A pandémia óta a lakásállomány 3,5 százalékkal csökkent Manhattanben, de az árak továbbra is magasak maradtak. 2019 negyedik negyedévéhez képest 15,8 százalékkal nőttek, és a közelmúltban tapasztalt némi enyhülés mellett nem történt jelentős árkorrekció a járvány előtti árakhoz képest.

A lényeg az, hogy az árak nem szárnyalnak ugyan, de egyértelműen emelkednek a több mint egyéves csökkenés után, amely nagyrészt a Fed politikájában két évvel ezelőtt bekövetkezett fordulatnak tulajdonítható, amikor a jelzáloghitelek kamatlábai az elmúlt évtizedek leggyorsabb ütemében nőttek

– mutatott rá Jonathan Miller, a Miller Samuel elnök-vezérigazgatója a CNN-nek adott interjújában, utalva az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény agresszív kamatemelő kampányára az elleni küzdelemben.

Rekordmagas a készpénzes vásárlók aránya

A jelentés szerint a készpénzes értékesítés az összes eladás több mint kétharmadára nőtt a a tavalyi negyedik negyedévben, ami elképesztő rekord. Mivel a jelzáloghitelek kamatlábai tavaly megugrottak, a készpénzes vásárlók tranzakciói 17,6 százalékkal, 68 százalékra nőttek a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. 

Block,Of,Historic,Apartment,Buildings,Crowded,Together,On,West,49th
A jellegzetes manhattani társasházi lakások szép számban cseréltek gazdát a tavalyi negyedik negyed évben.
Fotó: Shutterstock

Rekordalacsonyra, 32 százalékra esett viszont a hitelüket jelzáloghitelből finanszírozó vásárlók aránya. A manhattani készpénzes vásárlók átlagos aránya – 2014-ig visszatekintve – 50 százalék volt.

A csúcskategóriás luxusingatlan-eladások ugrottak meg igazán

Összességében az eladások csökkentek, 5,5 százalékkal az egy évvel ezelőttihez képest és 15,7 százalékkal 2023 harmadik negyedévéhez képest. De a csúcskategóriás ingatlanok eladásai – amelyek több mint 5 millió dollárért keltek el – megugrottak. Ezek a drágább lakások az összes társasház átlagos árát 2 millió dollár fölé – 2 013 963 dollárra – emelték, ami 3,8 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél és 3 százalékkal a harmadik negyedévinél.

Az éves áremelkedés elsősorban a nagyobb – négy vagy több hálószobás – lakások, valamint a legkisebb lakások, garzonok drágulásából származott.

Egy manhattani stúdióapartman közepes ára 498 000 dollár volt, 1,9 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A négy vagy több hálószobás lakások esetében ugyanez az ár 6,650 millió dollár volt, ami 9,9 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit.

Modern,And,Contemporary,Bedroom,In,Brooklyn,,New,York,With,Views
A luxuslakások az összes szövetkezeti és társasházi eladások felső tíz százalékába tartoznak.
Fotó: Shutterstock

Más méretű lakások közepes árai csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest Manhattanben. Például a két hálószobás apartmanoké 1,550 millió dollár volt a negyedik negyedévben, ami 6,1 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Egy luxusingatlan közepes eladási ára – amelyet az összes szövetkezeti és társasházi eladások felső tíz százalékába tartozik – 6,125 millió dollár volt. Az ár zsinórban harmadszor nőtt évente, és jelentősen meghaladta a járvány előtti szintet.

Decemberi ülésén a Fed nemcsak stabilan tartotta irányadó hitelkamatát, hanem 2024-re már utalt a kamatcsökkentésre is. Ez magával hozta a jelzáloghitel-kamatok csökkenését, így 2023-ban – végszóra – a jelzáloghitel-kamatok decemberi csökkenése nyomán az újonnan aláírt szerződések is emelkedtek némileg – derül ki Douglas Elliman és Miller Samuel jelentéséből.

„Az értékesítés növekedési területe nem a több forgalomban lévő készpénzből származik” – sommázta Miller. Ez – tette hozzá – abból ered majd, hogy egyre többen finanszíroznak egy-egy vásárlást, mert az árak csökkennek.