Jelentősen csökkent 2023-ban a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott szerződések és mulasztások száma – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. honlapján közzétett adatokból.

Serious,Millennial,Male,In,Glasses,Focused,On,Paying,Utility,Bills
Fotó: Shutterstock

A BISZ statisztikái szerint decemberben összesen 9,124 millió hitelszerződést tartottak nyilván a lakossági alrendszerben, ami kereken százezerrel – 1,1 százalékkal – kevesebb az egy évvel korábbinál. Ebből a még fennálló szerződések száma 6,908 milliót tett ki, 104 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. 

Négyéves időtávon még látványosabb a nyilvántartott, még aktív szerződések számának csökkenése, hiszen 2019 végén még a tavalyinál közel félmillióval több, 7,4 millió lakossági hitelszerződés szerepelt a rendszerben.

A valamivel több, mint 9,1 millió szerződés a BISZ adatai szerint 5,086 millió természetes személyhez kapcsolódott, ami kisebb mértékben – 30 ezerrel – ugyan, de elmaradt az egy évvel korábbitól.

A KHR-ben nyilvántartott lakossági mulasztások száma az év végén
 

A lakossági mulasztások száma szintén látványosan, 123 ezerrel csökkent egy év alatt, így már alig haladta meg a 800 ezret. 

Ezen belül az aktív mulasztásoké 95 ezerrel – 14 százalékkal –, 585 ezerre olvadt, úgy, hogy 2019 végén még meghaladta az 1,2 milliót.

A vállalkozói szerződéseknél nem történtek drámai mozgások 2022 végéhez képest: a nyilvántartásban szereplő hitelek száma ötezres éves növekedés után épphogy elmaradt az 1,1 milliótól, miközben a még fennálló késedelmeké változatlan szinten, 17 ezer környékén maradt.