A gyógyszertárak éves forgalma tavaly átlépte az 1000 milliárd forintot, 2022-höz képest 11,6 százalékkal nőtt, de leszámítva a kórházi forgalomból átsorolt, 28 milliárd forint értében forgalmazott nagy értékű készítményeket, a változás már csak 9 százalék körüli volt – összegezték a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége keddi sajtótájékoztatóján.

20230728 GyőrAllergia szezon, pollen, allergia gyógyszerek, Fotó: Csapó Balázs CSBKisalföldKépen: Harangozó Tímea gyógyszerész,
Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

Ha a gyógyszertárak forgalomnövekedését az inflációhoz mérjük, láthatjuk, hogy folytatódott a 2021 óta tartó tendencia, és tavaly ismét nyílt az olló 2022-höz képest – mondta Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

Mint elhangzott:

miközben új patikák is létesültek, folytatódott a gyógyszertárak számának csökkenése,

az év végén 15 közforgalmú gyógyszertárral és 6 fiókgyógyszertárral, összességében 1 százalékkal volt kevesebb a működő egység, mint 2022 decemberében. 

Több településen, ahol közforgalmú gyógyszertár működött, fiókpatika vette át a helyét. Emellett az új gyógyszertárak döntő többsége olyan helyen nyílt meg, ahol már van működő patika, tehát ezek érdemben nem javítottak a gyógyszertárak elérhetőségén. 

Ma nagyjából 700 ezer ember él olyan településen, ahol nem érhető el közvetlenül gyógyszer. A tendencia hosszú távon aggodalomra adhat okot, de 

a gyógyszerellátás biztosítása nincsen veszélyben.

Ismét nőtt egy kicsit az OTC, vagyis nem vényköteles egyéb termékek aránya, de a forgalom jelentősebb részét továbbra is a támogatott készítmények adják. Az OTC-termékeknél csökkent a dobozszám, miután eltolódott a kereslet a nagyobb, gazdaságosabb kiszerelések irányába. 

Nem tudnak leszokni a magyarok az antidepresszánsokról – megint annyit költenek kedélyjavítókra, mint a Covid előtt

Több vényköteles antibiotikumot és antidepresszánst adtak el a patikákban januárban, mint egy éve, ami trendforduló a Covid-időszak év eleji bázisaihoz képest. Összességében viszont egy százalékkal kevesebb doboz gyógyszert vásároltak a betegek. Most nem volt pánik, a betegek nem halmoztak fel többhavi készletet.

A támogatott készítmények körében nem volt érdemi dobozszámváltozás, itt a dobozárak nőttek, miután egyre nagyobb arányban jelentek meg a nagyobb értékű, modern készítmények.

Tíz éve változatlan árrés a patikákban

Az éves nettó támogatott árrés csökkent 2022-höz képest, hiába van jelentős forgalomemelkedés, nagyjából 1,5 százalék körül emelkedett a támogatott gyógyszerek árréstömege. 

Már tíz éve változatlan árréstömeget realizálnak a gyógyszertárak a támogatott gyógyszerek forgalmazásából. A 2023-as költségvetésben 472 milliárdot terveztek gyógyszertámogatásra, a rendelkezésre álló adatok alapján ez 

végül meghaladta az 500 milliárdot, ami jelentős túllépés.

Idénre a költségvetésben 500 milliárd forint szerepel, de várhatóan 2024-ben is bővíteni kell majd a keretet.

Pharmacy,Drugstore:,Beautiful,Young,Woman,Buying,Medicine,,Drugs,,Vitamins,Stands
Fotó: Shutterstock


Mi történhet idén?

  • A gyógyszertárak számára fontos, hogy megoldódjon a negatív árréssel forgalmazott gyógyászati segédeszközök árképzésének problematikája. Vannak olyan termékek, például a felnőttpelenkák, amelyek forgalmazása veszteséget okoz a patikáknak.
  • Egy tavalyi törvénymódosítás alapján szigorítás várható az  étrend-kiegészítők forgalmazásában, ami betegbiztonsági, szakmai és működtetési szempontból is pozitív fejlemény lehet. A szakma egyelőre a miniszteri rendeltre vár. 
  • Az online gyógyszerforgalmazás 2022-től szigorúan korlátozott tevékenység, a legtöbb gyógyszertár felhagyott vele, vagy személyes átvétellel folytatja. Miközben csak néhány patika végez házhoz szállítást szakszemélyzettel, 

külföldi gyógyszerwebshopok vehetik el a magyar patikák elől az online forgalom nagy részét.

  • Az orvosi  ügyeleti rendszer átszervezése további kérdéseket vet fel a gyógyszertári ügyelet jelenlegi működésével kapcsolatban. Érdemes lenne összehangolni a két rendszert, és optimalizálni a  gyógyszertári ügyeletet ennek megfelelően.
  • A kistelepülések gyógyszerellátásának erősítését a  fiókgyógyszertárak működési feltételeinek módosításával lehetne elérni.