Idéntől már nincsen szükség arra, hogy a vállalkozások az alávetési nyilatkozattal magukra nézve kötelezőnek ismerjék el a Békéltető Testület döntéseit, ha az eljárást kezdeményező fogyasztó igénye nem haladja meg a 200 ezer forintot – írta közleményében az ICT Legal, Termel & Zsidi Ügyvédi Iroda. Korábban a testület csak akkor járhatott el, ha a vállalkozás aláírta az alávetési nyilatkozatot, amit természetesen csak kevesen tettek meg.

Business,People,Shaking,Hands,,Finishing,Up,A,Meeting
Fotó: Shutterstock

A Békéltető Testülethez a fogyasztók akkor fordulhatnak, ha vásárláskor valamilyen joghátrány éri őket a vállalkozással szemben. A fogyasztó alatt a törvény olyan természetes személyt ért, aki az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységén kívül eső célok érdekében vásárol árut, illetve vesz igénybe valamilyen szolgáltatást egy vállalkozástól.

Így változott a Békéltető Testület jogköre

2024. január 1. után alávetési nyilatkozat nélkül is hozhat kötelezést tartalmazó határozatot a Békéltető Testület a vállalkozásokkal szemben, ha a fogyasztó érvényesíteni kívánt igénye nem haladja meg a 200 ezer forintot. 

Ezzel könnyebbé válik a fogyasztói jog érvényesítése megalapozott fogyasztói igény esetén.

Az idei évtől további változás, hogy a Békéltető Testület a meghallgatást elsődlegesen személyes jelenlét nélkül tartja meg, azaz az online meghallgatás válik főszabállyá, és csak a fogyasztó kérelme esetén tart személyes meghallgatást. 

Az online meghallgatáson a vállalkozás egyezség létrehozására feljogosított képviselője köteles online részt venni. 

Az nem változott, hogy személyes meghallgatás esetén a vállalkozásoknak továbbra is lehetőségük van arra, hogy online vegyenek részt.

A fentieken túl továbbá – a vállalkozás elmarasztalása esetén – a vállalkozásnak kell viselnie a Békéltető Testület működése körében felmerült eljárási költségeket is.

Fontos kiemelni – bár ez a módosítást megelőzően is így volt –, hogy 

a fogyasztót semmilyen eljárási költség megfizetésére nem kötelezheti a Békéltető Testület, még abban az esetben sem, ha a fogyasztó kérelmét elutasítják. 

A fogyasztó a vállalkozás oldalán felmerült költségek viselésére ebben az esetben sem kötelezhető.

A határozattal szemben fellebbezésnek nincs helye, a hatályon kívül helyezését lehet kérni szűk körben a törvényszéktől, például ha nem felel meg a jogszabályoknak.

Ha a vállalkozás a Békéltő Testület határozatát a teljesítési határidőn belül nem hajtja végre, a fogyasztó kérelmére a bíróság végrehajtási záradékkal látja el, ami azt jelenti, hogy a határozatok közvetlenül végrehajthatók lesznek a vállalkozással szemben – emeli ki dr. Zsidi Roland, az ICT Legal, Termel & Zsidi Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.