Magyarország jegybankja idén ünnepli megalapításának századik évfordulóját, különleges programokkal, rendezvényekkel és kiadványokkal emlékeznek meg az elmúlt évszázad történéseiről. Az 1924-ben létrejött, a pénzügyeket szabályozó és felügyelő, önálló Magyar Nemzeti Bank a nemzeti egység egyik legfontosabb intézményévé vált. Az önálló jegybank első évtizede alapjaiban határozta meg a következő éveket, hiszen olyan kiváló emberek, mint Popovics Sándor, fektették le az első világháborún átesett ország gazdasági talpra állásának alapjait – írta Matolcsy György jegybankelnök az MNB honlapján az évforduló alkalmából.

20160323_1008_FDA
Az MNB100 névre keresztelt emlékévben külön programsorozatot indít útjára a jegybank.
Fotó: Földi D. Attila / Mediaworks Archive

A centenárium különösen három dátumhoz kötődik. 1924. április 26-án lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény, május 24-én tartotta meg a jegybankot tulajdonló részvénytársaság az alakuló közgyűlését, június 24-én pedig ténylegesen is megkezdődött Magyarország központi bankjának működése.

Kiemelt, fontos események a centenárium tiszteletére

A megemlékezések során elsősorban a száz esztendő azon időszakait helyezik előtérbe, amelyek jól mutatják, hogy az MNB története során eredményes küzdelmet vívott a magyar érdekek érvényesítéséért. 

A jegybank mindig alapvető szerepet töltött be az ország pénzügyi és gazdasági stabilizációjának megőrzésében, még a történelmi kihívásokkal teli esztendőkben és az alapvető működést veszélyeztető helyzetekben is. 

Hatalmas szakmai tapasztalat

Matolcsy György szerint az eltelt száz év alatt hatalmas szakmai tapasztalat gyűlt össze hazánk központi bankjában, amit az ország javára fordítanak. 

Ahogy az MNB első tíz éve megalapozta az azt követő évtizedet, úgy az utolsó, mögöttünk álló évtized is a jegybankkal válhatott sikeressé – olvasható az elnök köszöntőjében.

Az MNB100 év eseményeiről az érdeklődők a centenáriumi év saját honlapján és az MNB Facebook-oldalán is tájékozódhatnak, ahol posztsorozat indul.