A 88. berlini Zöld Hét és az annak keretében megszervezett, több mint hatvan ország részvételével lezajlott Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világfórum keretében a Magyarországot képviselő Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára számos diplomáciai találkozón vett részt, erősítette hazánk nemzetközi agrárkapcsolatait – közölte az Agrárminisztérium.

Feldman Zsolt a második sorban jobbról a második.
Forrás: AM

Az 1926 óta megszervezett nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi vásár keretében idén 61 ország 1400 kiállítója mutatta be élelmiszereit és az agrárgazdaság többi ágazatához tartozó termékeit mintegy 300 ezer látogató számára. 

A rendezvényen részt vevő magyar cégek visszatérő kiállítói az eseménynek. Termékeik – kürtőskalács, lángos, savanyúságok, húskészítmények, vadhús-termékek, csokoládék, szürkemarha-termékek – nagy népszerűségnek örvendenek a vásár látogatói között.

Feldman Zsolt egyeztetései:

  • Az államtitkár tárgyalásokat folytatott német részről a baden-württembergi tartományi agrárminiszterrel, illetve az üzbég tárcavezetővel a szőlészet-borászat, valamint a vetőmag szektor területein.
  • Találkozott a bajor agrárminiszterrel és a georgiai tárcavezető-helyettessel. 
  • A Német Mezőgazdasági Társaság vezetőivel a német és magyar agrártechnológiai együttműködési lehetőségek tekintették át.
  • A Német Raiffeisen Szövetség elnökével a nagy hozzáadott értékű zöldség- és vetőmagtermesztésben használható automatizált gépi technológiákról cseréltek tapasztalatot. 

Nagy István: megvédjük az élelmiszer-szuverenitást és a magyar gazdák érdekeit

Ukrajna esetleges felvétele az Európai Unióba rosszul van előkészítve, és sok kárt okozhat a gazdáknak, veszélyeztetné az európai termelők megélhetését.