Több tízezer gyerek vett részt mag a középfokú központi írásbeli vizsgán, ahol a 6 és 8 osztályos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra készülők adhattak számot anyanyelvi és matematikai tudásukról. Több mint 72 ezer 10, 12 és 14 éves diák mérettette meg magát szombat délelőtt, a legtöbben ráadásul életükben először tapasztalhatták meg, milyen egy komoly vizsgahelyzet.

close up young asian student girl using pencil for writing formula of calculus on paper for do homework in library silent zone with textbook , campus lifestyle concept
Fotó: Getty Images

Január 20-án 10 órától írták a központi középfokú felvételi vizsgát 537 helyszínen, több mint 72 ezren. Az Oktatási Hivatal közzé is tette a 2023/2024. tanév 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok központi írásbeli felvételi vizsgáinak feladatsorait és javítási-értékelési útmutatóit.

Az Oktatási Hivatal közzé is tette a feladatlapokat, amelyeket itt érhetnek el. 

Felvételi feladatsorok – 6 osztályos gimnáziumba

2024. január 20.

FeladatsorJavítási-értékelési útmutató
Magyar nyelv
 
Magyar nyelv
 
Matematika
 
Matematika
 

Felvételi feladatsorok – 8 osztályos gimnáziumba

2024. január 20.

Feladatsor
 
Javítási-értékelési útmutató
 
Magyar nyelv
 
Magyar nyelv
 
Matematika
 
Matematika
 

Ezzel még nem ért véget a felvételi. A 2024-as középiskolai felvételi legfontosabb további dátumai a következők:

  • 2024. január 30. 14 óra
    A pótló írásbeli felvételi vizsga időpontja. Ezen azok vehetnek részt, akik január 20-án alapos ok miatt, igazoltan nem tudtak elmenni az írásbelire.
  • 2023. február 1.
    Az Arany János Tehetséggondozó Programhoz tartozó iskolák megszervezik a találkozást azokkal a jelentkezőkkel, akik a pótló írásbeli felvételi vizsgát írták meg.
  • 2024. február 9.
    Minden diák megtudja, hány pontot szerzett a központi írásbeli felvételin. Közben az Arany János Tehetséggondozó Programra és az Arany János Kollégiumi Programra jelentkezők is megkapják a pályázatuk eredményét.
  • 2024. február 21.
    Eddig a napig továbbítják az általános iskolák a diákok tanulói és jelentkezési lapjait – ekkor történik meg maga a jelentkezés a középfokú iskolákba. A hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezők (és szüleik) az űrlapok kitöltését és benyújtását egyénileg is intézhetik.
  • 2024. március 4-től március 20-ig
    Ekkor tartják a szóbeli meghallgatásokat a középiskolák.
  • 2024. április 8–10.
    Ebben az időszakban lehet változtatni a megjelölt iskolák/tanulmányi területek sorrendjén.
  • 2024. május 2.
    A diákok, a szülők és az általános iskolák megkapják a felvételről vagy az elutasításról szóló határozatot a középiskoláktól.
  • 2024. május 6–22.
    Rendkívüli felvételit eljárás (azokban az iskolákban, ahol a férőhelyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel). Ekkor a jelentkezést már egyénileg kell intézni, közvetlenül a kiválasztott iskolában, az ekkor benyújtott felvételi kérelmekről május 22-ig dönt is az igazgató. (Egyébként az intézmények egészen augusztus végéig tarthatnak rendkívüli felvételi eljárást.)
  • 2024. június 26–28.
    Beiratkozás a középfokú iskolákba.