Minden gyermek kincs, ezért a magyar kormány elkötelezett annak támogatásában, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, és a gyermekvállalás ne járjon anyagi hátránnyal – közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára annak kapcsán, hogy immár 13 éves a családiadó-rendszer, valamint a hozzá csatlakozó adómentességek és -kedvezmények.

hornung agnes 20221027 budapest idosek tanacsanak ulese havran zoltan magyar nemzet20221027 Budapest  Idősek Tanácsának ülése  Fotó: Havran Zoltán  HZ  Magyar Nemzet  MNA képen: Hornung Ágnes  családokért felelős államtitkár
Minden gyermek kincs Hornung Ágnes szerint is.
Fotó: Havran Zoltán

Az államtitkár közleménye szerint a családok adó-visszatérítésével, a családokat és fiatalokat segítő adókedvezményekkel együtt 2011 óta 2023 végéig összesen mintegy 4700 milliárd forint adó- és járulékbefizetés maradhatott a magyar családoknál.

3600 milliárddal több maradt a családoknál

A családi kedvezmény havonta:

  • egy gyermek esetén 10 ezer,
  • két gyermek esetén 20 ezer,
  • három vagy több gyermeknél 33 ezer forinttal

csökkenti a fizetendő személyi jövedelemadó összegét gyermekenként.

2014-től a kedvezmény a személyi jövedelemadó mellett a nyugdíj- és egészségbiztosítási, 2020 júliusától pedig a munkaerőpiaci járulékból is érvényesíthető.

A családi adó- és járulékkedvezményt 2022-ben 993 ezer szülő vette igénybe 348 milliárd forint értékben. 

A családi adórendszer 13 éve alatt ezen a jogcímen mintegy 3600 milliárd forint maradhatott a magyar családoknál.

Kiemelt cél a fiatalok életkezdésének támogatása

Ezenfelül 2020. január 1-jétől él a négy- vagy többgyermekes anyák, 2022. január 1-jétől a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentessége. Ennek értelmében minden olyan anya, aki négy vagy több gyermeket nevel, vagy élete során négy vagy több gyermeket szült és nevelt, élete végéig teljesen mentesül a jelenleg 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. E kedvezménnyel 2022-ben 64 400-an éltek – a 2015-ben bevezetett első házasok kedvezményével pedig 25,4 milliárd forint összegben mintegy 337 ezer házaspár.

Happy,Loving,Family.,Pretty,Young,Mother,Reading,A,Book,To
Több pénz marad a fiatal anyáknál is. Fotó: Shutterstock

A 25 év alatti fiatalok szja-mentességéről hozott intézkedés bevezetésével a kormány kiemelt célja a fiatalok életkezdésének, munkaerőpiacra való kilépésének, önálló egzisztenciateremtésének, saját otthonhoz jutásának és családalapításának támogatása – szólt a közlemény, amely kiemelte, hogy ez havi átlagban 38 700 forintos többletbevételt jelentett a bevezetéstől 2023. október végéig átlagosan 332 ezer 25 év alatti, dolgozó fiatalnak.

Fizetéssel egyenértékű ellátás

2023. január 1-jétől ugyancsak átlagbérig terjedő szja-mentességet élveznek a 30 év alatt gyermeket vállaló nők is annak az évnek a végéig, amelyben betöltik 30. életévüket. A lehetőséggel 2023 októberében már 13 ezren éltek.

A fiatal anyák szja-mentessége a gyermekgondozási díj (gyed) és a diplomás gyed összegére is vonatkozik, 

ezeket az ellátásokat magasabb nettó összegben kaphatják kézhez az érintettek, hiszen az ellátások összegét kizárólag 10 százalék nyugdíjjárulék-levonás terheli, a 15 százalékos személyijövedelemadó-előleget nem kell belőle levonni. 

Az a csecsemőgondozási díj (csed) összegéből is érvényesíthető: mivel 2021. július 1-jétől a csed mértéke a korábbi 70 százalékról 100 százalékra emelkedett, a 30 év alatti gyermeket vállaló nők esetében a személyijövedelemadó-mentességnek köszönhetően az ellátás összege a korábbi bruttó fizetésükkel megegyező lehet.