Szinte megtáltosodott novemberre a lakossági hitelpiac, minden jelentősebb terméknél nőtt az új szerződések összege mind az előző hónaphoz, mint az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett adataiból.

Asian,Man,Taking,A,Real,Estate,Quote
lakáshitel, hitel, tartozás, kölcsön, számol, ounting, money, loan, house, ingatlan,
Fotó: Shutterstock

A jegybank statisztikái szerint a múlt év tizenegyedik hónapjában megkötött lakáshitel-szerződések összege megközelítette a 67 milliárd forintot, ami jelentős előrelépés mind az egy hónappal korábbi 51,4 milliárd, mind a 2022. novemberi 49,5 milliárd forinthoz képest. A személyi hiteleknél szintén nagyon jól alakult a november, miután közel 46,2 milliárd forintnyi új kölcsönt vettek fel a háztartások: egy évvel korábban nem egészen 33 milliárd forintnyi új kihelyezésre futotta. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mért 6,1 milliárd forint ugyan nem túl acélos, ám feltételen előrelépés az októberi 4,9 milliárd forintnyi új szerződéshez képest. A babaváró szempontjából szintén kedvezően alakult a helyzet a tizenegyedik hónapban: a 33,6 milliárd forintnyi új szerződés ha nem is sokkal, de több az egy évvel korábbinál, miközben ekkora havi szerződéses volumenre 2023-ban még nem akadt példa.

 

A babavárónál és a lakáshiteleknél persze nem túl meglepő a növekvő érdeklődés: azok a háztartások ugyanis, amelyek még a régi feltételekkel szerették volna igényelni valamelyik támogatott konstrukciót, az év vége felé igyekeztek lépni: ennek megfelelően a babavárónál és a lakáshiteleknél a december is erős lehetett, igaz, elsöprő rohamról azért nem lehet beszélni.

Ami az első tizenegy hónap adatait illeti, ott már nem ennyire kedvező a kép: a fogyasztási hitelek új szerződéseinek összege 10,9 százalékkal csökkent éves összevetésben, és éppen meghaladta a 889 milliárd forintot. 

A csökkenés egyértelműen a babaváró kölcsön iránti kereslet drasztikus visszaesésével magyarázható: ennél a konstrukciónál ugyanis mindössze 230,8 milliárd forintnyi új szerződést hoztak össze tizenegy hónap alatt a bankok, bő 40 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A személyi kölcsönöknél viszont stabil maradt a kereslet egész évben, így ha csak 3,5 százalékkal is, de nőni tudott a piac, az új szerződések összege pedig 481,5 milliárd forintot ért el. A lakáshitelek szempontjából viszont nagyon gyengén alakult a múlt év: november végéig 531,5 milliárd forintnyi új szerződést kötött a lakosság, ami nem egészen a fele az egy évvel korábbi 1154,1 milliárdnak. Ez persze nem túl meglepő, részben azért, mert egyes támogatott konstrukciók kiesésével jelentősen csökkent a választék a piacon, miközben a lakáspiaci kereslet sem volt túlságosan meggyőző.

A visszafogott hitelkereslet nyomán a lakossági hitelek állománya is lassuló ütemben bővül a korábbi évekhez képest. Az MNB adatai szerint november végén a teljes portfólió 10 121,6 milliárd forintot tett ki, amely mindössze 2,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A szerény bővülésben oroszlánrész jutott a lakáshiteleknek, amelyek állománya 1,1 százalékkal gyarapodott éves összevetésben, és november végén 4996,6 milliárd forintot tett ki.