Eléggé gyászosan alakult az idei év a babaváró szempontjából: 2023 első tíz hónapjában mindössze 197,2 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket az arra jogosult házaspárok, ami igen jelentős, 44,3 százalékos visszaesést tükröz az egy évvel korábbi volumenhez képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

_CM_Őszi zsáner (18)
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-bihari Napló

Mindezek alapján a támogatott konstrukció az ötéves történetének eddigi leggyengébb évét zárhatja 2023-ban, hiszen a tavalyi 354,1 milliárd forintos szerződéses összeg eléréséhez közel 160 milliárd forintnyi kihelyezésre lenne szükség az év utolsó két hónapjában. Ez elvben nem is tűnhet elérhetetlennek, hiszen jövő januártól a szabályozás szigorodása nyomán jelentősen leszűkül a babaváró potenciális igénylőinek köre: ám a látványos véghajrá ellen szól, hogy bár a készülő változások már hónapok óta nyilvánosak, és a bankok is nagyon gáláns akciókkal igyekeznek új ügyfeleket szerezni, mégsem látszik a nagy felívelés a babaváró piacán.

 

Az MNB adatai szerint egyébként a babaváró hitel iránti kereslet némileg emelkedett az utóbbi hónapokban: az új szerződések összege októberben 29,3 milliárd forintot ért el, amely mind az egy hónappal korábbi 25,3 milliárdnál, mind a 2022. októberi 28,6 milliárdnál több.

Azzal együtt, hogy a babaváró iránt a 2020-as kihelyezési csúcs óta évről évre fokozatosan csökken a kereslet, az elmúlt években igen jelentős tényezővé vált a lakossági hitelpiacon. A jegybank statisztikái szerint a támogatott konstrukció állománya október végén meghaladta a 2025 milliárd forintot, ezzel már több mint 20 százalékát adja a lakossági hitelportfóliónak, és a lakáshitelek után a második legfontosabb terméknek számít (állomány alapján) a piacon.

 

Mindenesetre a támogatott konstrukció jövő évi kilátásai sem egyértelműen pozitívak, aminek nemcsak a szabályozás változása az oka, hanem az is, hogy a támogatott konstrukcióra jogosult házaspárok jelentős része már vett fel babaváró kölcsönt, az új, potenciális ügyfelek köre pedig lassan bővül: így a korábban megszokottnak számító, havi 40-50 milliárd forintnyi új szerződés elérésére igen kevés az esély.