A páciensek és felhasználó szakemberek visszajelzései alapján együtt fejlesztik tovább a digitális betegút-menedzsment rendszert, a Dr. BetMent, amely kapcsolódik az EESZT-hez – tudatta a Roche Magyarország, amelynek alapítványa adományozta az applikáció első verzióját a magyar államnak. Az innovatív eszköz a jövőben újabb kórházak bevonásával, több betegségtípusra kiterjesztve fejlődik majd.

Old,Male,Doctor,Holding,Modern,Digital,Tablet,Computer,Standing,In
A fejlesztéshez együttesen járul majd hozzá sok szereplő
Fotó: Shutterstock

A Dr. BetMen digitális betegútmenedzsment-rendszer olyan integrált megoldást kínál, amely a pácienst a teljes betegútján végigkíséri:

  • lehetővé teszi a megelőzést,
  • megkönnyíti a korai kezelésbe vételt,
  • lerövidítheti és optimalizálja az egyes kezelési utak hatékonyságát, több szempontból is értékelhetővé téve azokat

Egyebek mellett kezelési tervet, időpontfoglalási rendszert és konzultációs lehetőséget kínál a felhasználóknak, azaz a háziorvosnak, a szakorvosnak, az ellátásszervezőnek és a páciensnek. Mindezek révén tervezhetőbbé és követhetőbbé tehető a betegút az alapellátástól a szakorvosi kezeléseken át az utógondozásig, illetve a terápiák elemzéséig. 

Együttműködési megállapodás a BM-től a Roche-ig

A Dr.BetMen első verzióját a Roche Magyarország a Bács-Kiskun Megyei Kórház dolgozóival közösen fejlesztette, az onkológiai betegút kezelési, rehabilitációs és utógondozási szakaszának protokollizált, és egyúttal személyre szabható kialakításának érdekében.

A digitális betegútmenedzsment rendszer egyik nagy előnye, hogy a segítségével fel lehet ismerni a jó gyakorlatokat az ellátásban: azokkal, amelyek jobb eredményekhez vezetnek, frissíteni lehet a meglévő eljárásokat

– mondta dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház vezető onkológusa. Hozzátette: a Dr. BetMen jelentős szerepet tölthet be a jövő hazai betegellátásában, mert csökkentheti az adminisztrációs időt, javíthatja a páciens és az egészségügyi szolgáltató kapcsolatát, tervezhetőbbé tenné az orvosi munkát és az emberi erőforrás-menedzsmentet, dinamikusabbá a szakmai erőforrások allokálását. 

A fejlesztés elősegítése érdekében együttműködési megállapodásokat kötött a Roche Magyarország által alapított Magyar Személyre Szabott Egészségügy Fejlesztéséért Alapítvány (SzEFA), a Belügyminisztérium (BM), az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és öt kórház.

Az együttműködés intézményeinek képviselői
Fotó: Hurta Hajnalka Anna

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetével együttműködésben például a tüdőbetegségek korai felismerésének és diagnosztizálásának támogatása kerül fókuszba, a 2-es típusú diabétesszel és szövődményeivel összefüggésben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, valamint az Új Szent János Kórház és Szakrendelő vesz részt a fejlesztésben, míg a központi idegrendszert érintő vérzéses vagy koagulációs eseményekkel kapcsolt kórképek utógondozásában az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet.

Együtt a hatékony, minőségorientált, betegközpontú rendszerért

A tervek szerint a beteg partnerré válik és egyben aktív résztvevővé saját egészségének menedzselésében: tisztában van vele, mikor, mire kell készülnie, közben folyamatos törődésben van része. Ez magasabb szintű bizalom kialakulását eredményezi, amivel párhuzamosan nő a rendszerszintű átláthatóság, a szervezhetőség, a tervezhetőség.

Egy ilyen betegutakra épülő, ellátásszervező szolgáltatáscsomag eredményesen tud integrálódni az EESZT-be, amely hálózatot és alapot, valamint innovatív funkcionalitásokat biztosít, és biztonsággal köti össze az egészségügyi ellátás szereplőit

– mondta dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. Kifejtette, hogy az e-health fejlettségi szintjét tekintve Magyarország jelenleg is kiemelkedik az európai mezőnyből, az egészségügy megújítása, fenntartható alapokra helyezése, a hatékonyan működő, minőségorientált, betegközpontú és a prevenciót támogató egészségügyi rendszer létrehozása pedig a legfontosabb kormányzati célkitűzések között szerepel.