Varga Mihály meggyőződése, hogy amíg az mértéke nem megy vissza egy „moderáltabb tartományba", addig csak korlátozott mértékben lehet költségvetési költekezésbe kezdeni . Ez pedig csak józan, mértékletes és fegyelmezett fiskális politika mellet valósítható meg. A gazdaságpolitika első számú célja, hogy 5 százalék környékén tartsa az éves átlagos inflációt  –  jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az iCon gazdaságpolitikai konferencián szombaton Sopronban.    

Frissítés: Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető említést tett arról, hogy 

Kormánygondolkozás van arról, hogy a hiányt nem egy, hanem két év alatt kellene 3 százalék alá csökkenteni, de döntés még nem született - mondta. Meglátása szerint reálisabb a két év és az idei évre a piac is inkább 4-4,5 százalékos hiányt tud realizálni.

Budapest, 2023. december 1.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a központi költségvetés és az államadósság 2024. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2023. december 1-jén.
MTI/Hegedüs Róbert
Varga Mihály pénzügyminiszter szerint józan, mértékletes és fegyelmezett fiskális politikára van szükség.
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

                                  

A távirati iroda tudósítása szerint a tárcavezető hangsúlyozta: 

abban konszenzus van, hogy az idei infláció jóval kisebb lesz, mint a tavalyi. 

Majd hozzátette: „óriási eredménynek tartja, hogy míg tavaly januárban 25,7 százalék volt az infláció, addig decemberben 5,5 százalék.” Varga Mihály kijelentette: 

a legnagyobb eszköztára a monetáris politikának van, „egyre inkább megérett az idő arra, hogy a hozamok és az alapkamat is lejjebb csússzon”.

A pénzügyminiszter meglátása szerint az idei januári adat még kedvezőbb lesz.