A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – 42,5 millió forint felügyeleti bírság kiszabása mellett –  tavaly év végi, illetve idén márciusi határidővel számos intézkedésre kötelezte az MBH Bankot, a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságai miatt.

Fotó: Róka László / MTI

A jegybank ma közzétett határozatában pedig megállapította, hogy az MBH Bank, mint jogutód nem mindenben teljesítette a felügyelet kötelezéseit. Változatlanul hiányosságokat lehetett azonosítani a hitelintézet megerősített eljárás alá tartozó, korábban már bejelentett ügyfelei ügyleteinek szűrése kapcsán.

Mivel a hitelintézet nem jelölte ki teljeskörűen a megerősített eljárásba helyezendő ügyfeleit, ezért a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek, ügylettípusok fokozott monitoringja egyes esetekben nem teljesült. Emiatt a megfelelő riasztás hiányában nem történt meg az adott ügyletek elemzése, értékelése, szükséges esetben pedig a bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodájának.

Az MNB hiányosságokat tárt fel továbbá az MBH Banknál a szűrési eredmények dokumentálásának gyakorlata kapcsán is. A hitelintézet több esetben utólag nem rekonstruálható módon dokumentálta a kiszűrt ügyfelekhez kötődő ügyletek elemzésének és értékelésének folyamatát és az az alapján hozott döntéseit.

A feltárt hiányosságok miatt a felügyelet 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az MBH Bankra, és 2024. február, illetve március végi határidővel kötelezte a hiányosságok kijavítására. 

A bírságösszeg mértékét súlyosbította a hitelintézet piaci részesedése, illetve a feltárt problémák ismétlődő jellege, ám enyhítette, hogy az MBH Bank intézkedéseket tett jogszabálysértő gyakorlata megszüntetésére. A hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését.