Magyar gazdaság

Uniós támogatással épült új gyár Kiskunhalason

A magyar tulajdonú vállalkozás a nagy múltú Ganz-gyárak műszaki hagyományainak egyik folytatójaként az egyedüli hazai gyártó, egyben rendszerintegrátor a gáz-, iparilevegő- és járműkompresszorok, továbbá áramfejlesztők területén. A cég 450 millió forintból új gyártó- és szerelőcsarnokot és alapanyagraktárt épített Kiskunhalason.

Európai uniós támogatással, mintegy 450 millió forintból új gyártó- és szerelőcsarnokot és alapanyagraktárt épített a Ganzair Kompresszortechnika Kft. Kiskunhalason – közölte a cég stratégiai és marketingigazgatója. Kopasz Fabiola elmondta: a legújabb, negyedik, 1377 négyzetméteres – kötött pályás, 30 tonna teherbírású daruval és mobil árumozgatási lehetőséggel felszerelt – üzemük építéséhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz pályázatán 314,3 millió forint támogatást nyertek el.

Ganzair LLC.
Fotó: Ganzair LLC. / YouTube

A csarnokban gázkompresszorokat és hidrogéntermelő egységeket építenek majd össze. 

A kiskunhalasi gyártóbázison mintegy száz fővel gázkompresszorokat, energetikai berendezéseket építenek, elsősorban magyarországi, szerbiai és romániai energetikai projektekhez. A támogatásból telepítettek egy 50 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert is 

– tette hozzá. Hangsúlyozta: a fejlesztésekkel a céget képessé tették a növekvő számú megrendelések teljesítésére, a korábbinál komplexebb gépek gyártására, együttműködésre a nemzetközi nagyvállalatokkal. A kapacitásbővítés technológiai fejlesztéssel is jár, amelynek révén bővül a termékskálájuk.

Egyre több gázkút termel Békés vármegyében

Üzembe állt a negyedik kút is a nyékpusztai lelőhelyen. A kutak nemcsak földgázt, de könnyűolajat is termelnek.

A cég stratégiai és marketingigazgatója szerint az energiaszektor zöldítésével a fáklyagázkompresszorok iránti igény növekedése prognosztizálható, éppen ezért a terveik között szerepel egyedi tervezésű, nagyméretű gázkompresszorok – akár 4 megawatt teljesítményhatárig – összeszerelése, valamint zöldhidrogén-technológiai berendezések szériagyártása.

A magyar tulajdonú vállalkozás a nagy múltú Ganz-gyárak műszaki hagyományainak egyik folytatójaként az egyedüli hazai gyártó, egyben rendszerintegrátor a gáz-, iparilevegő- és járműkompresszorok, továbbá áramfejlesztők területén. 

Az igazgató hangsúlyozta, az energiafüggetlenség és dekarbonizációs célok elérése miatt rövid és középtávon szükség lesz karbonszegény hidrogénre, amelyet PEM elektrolizálóval lehet előállítani úgy, hogy a napenergiából (zölden) előállított villamos áramot használják a víz hidrogénre és oxigénre bontására. A Ganzair a PEM (proton exchange membrane) típusú elektrolizálópiacra gyártóként készül belépni az egy megawattos szegmensben.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Ganzair Kompresszortechnika Kft. árbevétele 2022-ben több mint 5,1 milliárd forintra nőtt az előző évi közel 4,5 milliárd forintól, a bevétel mintegy 15 százaléka exportból származott. Adózott eredménye 403 millió forintról 526 millió forintra emelkedett. Az igazgató tájékoztatása szerint az árbevételük 2023-ban 6 milliárd forint körül alakult.

 

szerelőcsarnok gázkompresszor Kiskunhalas
Kapcsolódó cikkek