A terveknek megfelelően tegnap üzembe helyezték a negyedik kutat is a nyékpusztai földgáz lelőhelyen – derül ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteki közleményéből, mely szerint ez már a negyedik kút, ami tavaly február óta megkezdte a termelést Sarkad környékén.

A belföldi források fokozott hasznosításával a kormány Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát szeretné erősíteni. Az MVM csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában megvalósuló Corvinus projekt a terület szénhidrogén-potenciáljának folyamatos kiaknázására, a napi kapacitás emelésére törekszik. 

Silhouette,Of,A,Oilfield,Worker,Monitoring,Valves,At,Sunset.
Fotó: Shutterstock

A közleményből az is kiderül, hogy a korábban termelésbe állított három kútból eddig összesen 46 millió köbméter földgázt és 56 ezer köbméter kondenzátumot (könnyűolajat) hoztak a felszínre. Összehasonlításképp az FGSZ adatai szerint péntek délután 3 óra körül a hazai földgáztermelés óránként mintegy 175 ezer köbméter volt.

A Békés vármegyében található mezőn az első kút 2023 februárja óta üzemel, amihez december elején csatlakozott egy évekkel ezelőtt lemélyített másik kút is csatlakozott. 

Tavaly további kettő kutat fúrtak a területen, melyekből az első már a tavalyi év végén, a másik pedig tegnap kezdte meg a kitermelést.

Noha a hosszú távú szerződéseken alapuló szállítások zavartalanul folytatódnak és a hazai gáztárolók töltöttsége is még mindig meghaladja a 80 százalékot, a hazai kitermelés fokozása is hasznosan járul hozzá a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához.