A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország eredményes munkakapcsolatot szeretne kialakítani partnereivel az elnökség kapcsán, erre jó alapot teremtenek azok a nagy nemzetközi konferenciák is, amelyeket hazánknak kell majd megszerveznie.

Agrárminisztérium
Nagy István
Az uniós gazdák védelmét tűzi a zászlajára Magyarország az uniós elnökségre készülve.
Fotó: Agrárminisztérium

A miniszter kiemelte, rendkívüli módon bántó volt számunkra, hogy az éghajlatváltozásért többen a gazdákat tették felelőssé. 

Ezt a leghatározottabban vissza kell utasítanunk. Ha van valaki, akinek elemi érdeke, hogy az éghajlat megfelelő legyen, azok a gazdálkodók, akiknek föld a megélhetésük és a jövőjük alapja

– mondta a tárcavezető. Kifejtette, a Közös Agrárpolitika már önmagában is tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyek ösztönzőleg hatnak a növényvédő szerek használatának a csökkentésére. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően – drónok felhasználásával – sokkal eredményesebbek vagyunk például a növényvédelem területén.

Orbán a soros magyar elnökségről: fel sem merült, hogy nem nekünk kellene elvégezni

A kormányfő szerint van tapasztalatunk, hogyan kell a nemzeti álláspontunkat érvényesíteni úgy, hogy közben ne sérüljön az Tanácsa soros elnökeként betöltendő mediátori szerep.

A találkozón vízgazdálkodási kérdések is szóba kerültek. A miniszter arra emlékeztetett, hogy a magyar mezőgazdaságnak az áradásokkal, a belvízzel és a történelmi aszállyal is meg kell küzdenie. Ebben a helyzetben pedig még inkább felértékelődik szerinte az öntözéses gazdálkodás szerepe. 

Azt szeretnék elérni, hogy erre a célra is rendelkezésre álljanak nagyobb EU-s források és támogatások. A precíziós technológiák használatával ugyanis eredményesen tudjuk visszavezetni a vizet a tájba

– írta a közleményben az Agrárminisztérium. A megbeszélésen a miniszter kitért arra is, hogy az akvakulturális ágazatban, az édesvízi halgazdálkodásban nagy lehetőségek rejlenek. Látjuk ugyanis, hogy a tengeri kapacitások fogyóban vannak, a társadalmi igényeket pedig ki kell elégíteni. 

Ezen a területen szeretnék szemléletváltást elérni, éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk erre a területre is az uniós elnökség során

– mondta Nagy István.

Nagy István a talajvédelmet mindennek az alapjának nevezte, hiszen, szavai szerint, termőföldből nem lesz több. „Hazánk éppen ezért elindított egy talajmonitoring-rendszert, melyet szeretnénk európai méretűre szélesíteni.” Kifejtette, hogy „ezen a területen készek vagyunk a tapasztalatainkat megosztani partnereinkkel”.