A munkakörülmények jelentős javulását jelzik a 2023-as munkavédelmi adatok: a foglalkoztatottak számának folyamatos emelkedése mellett a 2022-es 21 273-hoz képest 2023-ban 20 658-ra csökkent a munkabalesetek száma – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleményében.

Standard,Construction,Safety,safety,First,Concepts,construction,Site,Safety.
Fotó: Shutterstock

Ezzel párhuzamosan – tették hozzá – a halálos kimenetelű munkabalesetek száma közel 9 százalékkal csökkent. A tavalyi rekordmagas foglalkoztatás mellett tehát a halálos munkabalesetek arányát 2010-hez képest közel a felére sikerült leszorítani: 

míg 2021-ben 100 ezer foglalkoztatottra 2,45 halálos munkabaleset jutott, addig ez 2023-ban 1,31-ra csökkent, úgy, hogy 2010 óta egymillióval dolgoznak többen. 

A kormány célja, hogy a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett csökkentse a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, ezzel elősegítve a munkavállalók munkavégző képességének megőrzését – írja a közlemény. A munkavédelmi hatóság kiemelten ellenőrzi a fokozottan veszélyes ágazatokat, és intézkedik a szabálytalanságok megszüntetése érdekében, továbbá a tájékoztatáson és tanácsadáson keresztül is támogatja a munkavédelmi szabályok érvényesülését. 

A munkahelyi balesetek további csökkentése érdekében a kormány újabb intézkedéseket tervez, hiszen a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme össztársadalmi érdek. A nemrég megjelent Munkavédelem Nemzeti Politikája is olyan stratégiai célkitűzéseket tartalmaz, amelyek révén tovább javulhatnak a munkakörülmények Magyarországon

– áll a tárca közleményében.