Pontosan részletezte a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogyan vonna be a magyar munkaerőpiacra további 300 ezer munkavállalót. Orbán Viktor kormányfő a hét végén az évértékelőjében beszélt arról a kormányzati célról, hogy a foglalkoztatási ráta ma még 75 százalékos, de el akarják érni a 85 százalékot. Ehhez pedig további 300 ezer embert kellene bevonni a hazai foglalkoztatotti körbe.

20240129 GyőrKátyú és út javítás az 1-es főúton, Magyar Közút munkásai kátyúzás közben Fotó: Csapó Balázs CSBKisalföld
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Az aktivitás növelésére elsősorban a 25 év alattiak és az 55 év fölöttiek esetében van lehetőség, a potenciális munkaerő-tartalékot az álláskeresők és a munkavállalási korú inaktívak egy része, összesen mintegy 300 ezer fő jelenti

közölte a szaktárca, amely részletezte hogyan juthatunk el ehhez a célhoz:

  • A munkaerőpiaci tartalékon belül nagyságrendileg 40 ezer fő rövidtávon elhelyezhető álláskereső, akik relatíve gyorsan felkészíthetők a munkavállalásra, megfelelő képzettséggel rendelkeznek, motiváltak a munkába állásra, hatékony  közvetítéssel és kis segítséggel el tudnak helyezkedni.
  • Nagyjából 50 ezer főt tesz ki azok köre, akik képzést követően jó eséllyel állást találnak, esetükben csak a megfelelő képzettség vagy kompetenciák hiánya akadályozza a munkába állást. Ezért ezeket a képzéseket a kormány célzottan támogatni fogja.
  • Közel 150 ezer főre tehető azon álláskeresők száma, akiknek az elhelyezése komplex segítséget, fejlesztést igényel. Ezen álláskeresők, többsége nincs munkára képes állapotban, várhatóan hosszabb időszakra kiterjedő, átfogó segítségre van szükség ahhoz, hogy felkészülhessenek a munkavállalásra. Ehhez a képzés mellett bértámogatásra, a munkába járás támogatására és megszervezésére, illetve egészségügyi vagy szociális szolgáltatásokra is támaszkodni kell.
  • Mindezen csoportok mellett mintegy 60 ezer főt tesz ki a munkavállalási korú inaktívak körében azok száma, akik képesé tehetők és motiválhatók a munkába állásra.

Ebben a körben megállapítható, hogy a munkavállalási korú inaktív népesség egy része bár szeretne dolgozni, de élethelyzete vagy egészségi állapota korlátozza ebben. Esetükben a kormányzat komplex támogatására van szükség. Külön figyelmet fogunk fordítani azoknak a fiataloknak a segítésére, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak

fogalmaz a minisztériumi közlemény, hozzátéve, hogy az aktivitási ráta és így a foglalkoztatottság további növelését a kormány átfogó akciótervekkel fogja segíteni, és ehhez járulnak hozzá a több mint 460 milliárd forintot biztosító Ginop Plusz program forrásai is.