Szombat este megrázta a hír az országot, hogy valaki elvitte az ötös lottó főnyereményét, és ezzel több mint 6,5 milliárd forintot nyert. Soha ennyi pénzt még nem nyertek Magyarországon ezen a játékon, így több kérdés is rögtön felmerült a történtek nyomán.

otoslotto-01-aj
Lottónyertes: egy ország irigyli, de nem jut csak úgy hozzá a pénzéhez – így fizeti ki a rekordösszeget a Szerencsejáték. Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

Az egyik természetesen, hogy vajon ki lehet a szerencsés, aki megütötte a főnyereményt. Ezt jó eséllyel sose tudja meg a nagyobb nyilvánosság, ha csak maga az érintett fel nem vállalja. (Erre kevés esély látszik.) 

Ugyanakkor szintén izgalmas kérdés, vajon hogyan fizet ki ilyen irdatlan összeget a Szerencsejáték Zrt., vagyis egyáltalán hogyan jut hozzá a nyereményéhez az ötös lottó nyertese. Erre pedig már egészen konkrét választ lehet adni. Ugyanis annak ellenére, hogy példátlan főnyereményről van szó, a lottópénzek felvételére vonatkozó szigorú szabályok ebben az esetben is érvényesek.

Hogyan lehet felvenni a lottónyereményt?

Először is fontos leszögezni, hogy nyeremény felvételére csak az a játékos jogosult, aki a játék beküldésekor már betöltötte a 18. életévét. Ellenkező esetben a Szerencsejáték Zrt. a nyeremény kifizetését visszautasítja. Remélhetőleg, ez az eshetőség kizárható a mostani rekordnyeremény kifizetése kapcsán. A másik fontos szabály, hogy a nyeremény igénylésére a nyertes játékhoz tartozó 

sorsolás napját követően 90 nap áll rendelkezésre.

Ez tehát azt jelenti, hogy legkésőbb május 23-ig jelentkeznie kell a titokzatos győztesnek. Online játék esetén a játékosnak rendelkeznie kell magyarországi tartózkodási hellyel, SMS-es játék esetén pedig a játékhoz használt aktív (üzembe helyezett) SIM-kártyával. Mindenképpen könnyebbség, hogy a nyereményeket minden esetben az előírt befizetési kötelezettség összegének levonásával fizetik ki, ezért aztán a játékost további adófizetési kötelezettség nem terheli.

Ehhez kapcsolódóan említést érdemel, hogy 2024-től kedvező adóváltozások léptek életbe a szerencsejátékok terén. Mindez azt jelenti, hogy az eddig megszokott nyeremények jócskán megemelkedtek. Egészen pontosan arról van szó, hogy a szerencsejátékokon elért nyeremények mentesülnek az alól, de ez nem minden játékra vonatkozik. Az ötös lottóra viszont éppen igen.

Soha nem látott lottónyeremények jönnek Magyarországon: már januártól él az új rendszer – a Szerencsejáték elmondta a részleteket

2024-től kedvező adóváltozások lépnek életbe a szerencsejátékok terén. Mindez pedig azt jelenti, hogy az eddig megszokott nyeremények jócskán megemelkednek. Csakhogy ez nem minden játékra igaz.

Nagyon lényeges tudni, hogy a nyeremény nagyságától és a játékba küldés módjától függően a nyereményekhez különbözőképpen lehet hozzájutni. Az értékesítőhelyen, terminálon keresztül (lottózóban, postán, trafikban, kisboltban, benzinkúton stb.) megjátszott játékokkal elért

  • 200 ezer forint alatti nyereményt a játékos a nyertes átvételi igazolás bemutatásával készpénzben azonnal felveheti bármely terminállal rendelkező értékesítőhelyen.
  • A 600 ezer forint alatti nyereményt a játékos szintén felveheti készpénzben a nyertes átvételi igazolás bemutatásával, azonban már csak a Szerencsejáték Zrt. saját üzemeltetésű értékesítőhelyén és a kijelölt értékesítőhelyeken.
  • 600 ezer forinttól, játékmódtól függetlenül a nyereményigénylés benyújtása kizárólag a Szerencsejáték Zrt. saját üzemeltetésű értékesítőhelyein kezdeményezhető, a nyereményt pedig minden esetben átutalással fizetik ki.

Hogyan kell igényelni a lottónyereményt?

Ha már többször felmerült, érdemes tisztázni azt is, hogyan is néz ki a nyereményigénylés. Ennek benyújtásához szükséges a személyazonosságot igazoló okmány, állandó lakcímet igazoló okmány, illetve kétmillió forint feletti nyeremény esetén az adóazonosító jel is. A nyereményigényléskor a nyereményjogosultságot is igazolni kell, amit a játékba küldés módja szerint eltérően lehet megtenni.

  1. Értékesítőhelyen, terminálon keresztül feladott játék: a nyereményigénylés benyújtásakor a nyertes átvételi igazolást is át kell adni. Az átvételi igazolás adatait is tartalmazó nyereményigénylési lap másodpéldányát a játékos megkapja, ez igazolja a nyertes szelvény átadását.
  2. Online regisztrációs fiókból és a 06-70-700-7007 telefonszámra küldött SMS-ben a belső egyenleg terhére indított játék: a rendszer a játékost tájékoztatja arról, hogy 599 999 forint feletti nyereményt ért el. A játékosnak meg kell adnia egy hat számjegyből álló nyereménykódot, amelyet a későbbiekben nem módosíthat. A lottózóban a nyereményigénylés benyújtásakor a személyes adatokon túl meg kell adni az online regisztrációban megadott bankszámlaszámot és a korábban választott, hat számjegyből álló nagynyeremény-kódot, illetve SMS-es játék esetén a játékhoz használt mobiltelefon számát is.
  3. Az 1756-os számra SMS-ben és az okoslottó-alkalmazásban mobilegyenleg terhére indított játék: az 599 999 forint feletti nyereménynél a játékos SMS-ben értesül. A válasz SMS-ben meg kell adnia egy általa választott hat számjegyből álló nyereménykódot. Nyereményigénylés benyújtásához szükséges a játékhoz használt telefonszám ellenőrzése, amelyet viszont nem az értékesítők végeznek. A Szerencsejáték Zrt. keresi meg a nyertest annak érdekében, hogy rögzítsék, hol és mikor tudja benyújtani a nyereményigénylését. A nyereményigénylés benyújtásakor meg kell adni a korábban választott, hat számjegyből álló nyereménykódot és a nyertes játék beküldéséhez használt mobiltelefonszámot is a hozzátartozó SIM-kártya felmutatásával egy időben.

Hogyan veheti fel a rekordnyereményt az ötös lottó nyertese?

Arra, ami szombat este történt, vagyis az egészen pontosan 6 523 768 955 forintos nyeremény kifizetésére további speciális szabályozás vonatkozik. A Szerencsejáték Zrt. ugyanis rögzíti, hogy a 300 millió forint feletti (ezek kiemelten nagy összegű nyereménynek minősülnek) nyereményét a játékos minden esetben átutalással kapja meg, 

Magyarországon működő bankban nyitott, forintalapú, lakossági bankszámlára. 

A nyeremény biztonságos felvételét a játékosnak a 06-20-933-06-30-as telefonszámon hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 13 óra között kell egyeztetnie.

Ezek a kastélyok a lottóötösbe se férnek bele

Magasnak találod a magyarországi lakásárakat? Mutatunk három olyan eladó ingatlant, amelyeket még a lottóötösből se biztos, hogy meg tudnánk vásárolni.