Milliárdossá tett egy játékost az ötös lottó szombati sorsolása, miután huszonkilenc hét halmozódást követően ezúttal volt egy darab telitalálatos szelvény.

Szerencsejáték Zrt. Ötöslottó
A február 24-i sorsoláson valaki 6 523 768 955 forintot nyert.
Fotó: Szerencsejáték Zrt.

A nyolcadik héten az ország legismertebb lottójátékán a 

  • 4, 
  • 15, 
  • 47, 
  • 59, 
  • 83-as számot megjátszó szelvény tulajdonosa igazán boldogan zárhatja a hetet. 

A február 24-i sorsoláson ugyanis 

6 523 768 955 forintot, a játék történetének eddigi legnagyobb nyereményét viheti haza.

A további nyeremények:

  • 4 találat: 1 745 110 forint,
  • 3 találat: 23 775 forint,
  • 2 találat: 3130 forint.

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az ötös lottó történetében mintegy 3500 sorsolás volt mostanáig. A jackpot összege 1999-ben lépte át az egymilliárdos határt. Ötmilliárd forintot meghaladó főnyereményt pedig mindössze kétszer, 2003-ban (5,092 milliárd forint) és 2015-ben (5,049 milliárd forint) lehetett nyerni. 

Hatmilliárd forint feletti összeg (6,431 milliárd forint) – a mai napig – először 2020-ban volt, 39 hét halmozódás után.

A szerencsés játékosnak a sorsolás másnapjától számított 90 napon belül kell jelentkeznie a nemzeti lottótársaságnál. A 300 millió forintot meghaladó nyeremények esetére a társaság külön telefonszámot, úgynevezett nagynyertes-vonalat tart fenn, amely a www.szerencsejatek.hu oldalon és az értékesítőhelyeken is megtalálható. A nyertes játékos telefonon történő jelentkezése során a lottótársaság feddhetetlen munkatársának az elsődleges feladata az, hogy a szelvényen lévő információk alapján meggyőződjön arról, valóban a nyertes van a vonal túloldalán.

Ezután kerülhet sor a személyes találkozásra, melynek keretében leadásra kerül az eredeti szelvény, és megvizsgálják annak érvényességét. Ha a beazonosítás sikeres, a személyes adatok egyeztetését követően megkezdődhet a kifizetési eljárás. A nyertesnek Magyarországon nyitott folyószámlával kell rendelkeznie, mivel a nagy összegű nyeremények kifizetése minden esetben banki átutalással történik.

A lottónyeremények szja-mentesek

Érdemes tudni, hogy ez évtől a lottónyeremények bruttó összegében következett be változás: a parlament még tavaly november 21-én elfogadta a kormányzati előterjesztést a 2024. január 1-jétől érvénybe lépett adóváltoztatásokról, amelyek értelmében az új évtől a lottónyeremények személyijövedelemadó-mentességet élveznek.

Itt a toplista, ekkora összegeket hagytak bent lottónyertesek

A hatos lottó nagynyertesének már csak 12 napja volt átvenni a mintegy kétmilliárdos nyereményét. Arról kérdeztük a Szerencsejáték Zrt.-t, mit érdemes tenni, nehogy pórul járjunk, illetve mekkora összegeket hagytak már bent a cégnél. Megtudtuk azt is, mi történik ezzel a pénzzel.