A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Erste Bank és az MBH Bank esetében hiányosságokat tárt fel a pénzmosásgyanús esetekre vonatkozó bejelentési gyakorlattal kapcsolatban, mivel ezek nem minden esetben történtek meg haladéktalanul az illetékes hatóság, a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda felé. Jogsértőnek bizonyult az is, hogy a két hitelintézet a belső ellenőrző és információs rendszer által generált jelzéseket késedelmesen, nem határidőben dolgozta fel.  

Close,Up,Of,Businessman,Hand,Giving,Money,,Russian,Banknotes,,To
Pénzmosásgyanús esetet tárt fel az MNB. Fotó: Shutterstock

Emellett a bankoknál több esetben elmaradt az érintett ügyletek kapcsán a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzése is. Az utóbbi is alapvető fontosságú kötelezettség, hiszen ezen adatok, dokumentumok hiányában az adott pénzügyi intézmény nem képes megfelelően megítélni a tranzakció, valamint az ügyfél pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatát.

Pénzmosásgyanús esetek feltárása volt az egyik cél

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálatot végzett a tranzitfizetési számlákkal kapcsolatos pénzmosási kockázatok, kockázatkezelő intézkedések, pénzmosási kontrollok ellenőrzésére az alábbi három banknál:

  • CIB Bank Zrt.
  • Erste Bank Hungary Zrt.
  • MBH Bank Nyrt. (a vizsgálat kezdetekor még MKB Bank Nyrt.)

A témavizsgálat célja annak feltárása volt, hogy a pénzügyi intézmények kellő alapossággal járnak-e el a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységük során, azonosítják-e a tranzitfizetési számlákkal kapcsolatos kockázatokat, s megfelelő eljárásokat, kontrollokat alkalmaznak-e ezek csökkentésére. A pénzügyi felügyelet a 2022. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Ezeken felül a vizsgálat az Erste Bank esetében a belső ellenőrző és információs rendszer működtetésével kapcsolatban, a riasztások kivizsgálásának kontrollja tekintetében is tapasztalt hiányosságot.

Az Erste és az MBH tíz-tíz milliót fizet, a CIB-et nem büntették

A mintavételezés alapján feltárt jogsértéseket az Erste Bank és az MBH Bank esetében az előfordulásuk alapján az MNB nem értékelte rendszerszintű hiányosságként. 

A feltárt problémák miatt az MNB az Erste Bankra és az MBH Bankra tíz-tíz millió forint felügyeleti bírságot szabott ki,

és kötelezte őket a feltárt hiányosságok kijavítására. Súlyosbító körülményként értékelte a bankok piaci részesedését, a jogsértések súlyát, valamint a mulasztással előidézett kockázat magas fokát.

Az MBH januárban is kapott már tízmilliós büntetést az MNB-től hasonló vétkekért.

A mostani vizsgálat a CIB Bank Zrt. esetében jogsértést nem tárt fel, így az eljárást végzéssel megszüntette.