A Magyar Suzuki 2021-ben döntötte el, hogy villamosenergia-felhasználásának egy részét megújuló energiaforrásból szeretné előállítani. A gyár adottságait, a műszaki követelményeket és a pénzügyi szempontokat figyelembe véve választották ki azt az erőműméretet és -kapacitást, amely a Magyar Suzuki számára a legoptimálisabb. A teljes tervezési-engedélyeztetési és jóváhagyatási folyamat 2022 májusa és 2024 február közepe között zajlott le. 2024. február vége óta pedig a Magyar Suzuki saját villamosenergiát is termel.

Esztergom, 2020. március 18.Az esztergomi Suzuki-gyár 2020. március 18-án. A Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig leállítja az esztergomi gyártást. A tervezett leállás 3200 dolgozót érint.MTI/Szigetváry Zsolt
Napelemek segítségével termel energiát az esztergomi Suzuki-gyár.
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A telepített erőmű beépített maximális teljesítménye 3223 kilowattpeak, amelyből 2397,5 kilowattpeak a kihasználható teljesítmény. Éves szinten a megtermelhető 3,2 millió kilowattóra éves energiamennyiségből 3,1 millió kilowattóra a felhasználható energia mennyisége. Az esztergomi gyár évente 45 millió kilowattóra energiát használ fel, így a naperőmű éves szinten az energiaszükséglet 6-7 százalékát fedezi, amely 85 forint/kilowattóra villamosenergia-egységár mellett számolva, tőzsdei ártól függően nagyjából 272 millió forint megtakarítást jelent évente. Mindemellett több mint 1700 tonnával csökken a vállalat közvetett szén-dioxid-kibocsátása. A Magyar Suzuki további napelemes bővítést tervez, amely idővel az energiaszükséglet mintegy 30-50 százalékát fedezné. A Suzuki csoport globális elvárása, hogy 2050-ig minden terméke és üzeme elérje a karbonsemleges működést.

A napelempark mellett 2022 óta saját hőszivattyúk is segítik a termelés egyes részeinek hűtését és fűtését. A festőüzemben három, a lökhárítóüzemben és az üzemeltetési részlegen pedig egy-egy ilyen berendezést használnak. A technológiai hőveszteség, a hulladékhő felhasználásával a termelési területeknél szükséges hűtéséhez és fűtéséhez járulnak hozzá, emellett a teljes gyár szociális meleg vizét is ezzel állítják elő.