Szinte minden cégnek, amelynél hulladék keletkezik, kötelező januártól környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötnie. Bár korábban is voltak vállalkozások, amelyek rendelkeztek környezetvédelmi felelősségbiztosítással, a korábbi konstrukciók egy része nem biztos, hogy megfelel az idei követelményeknek – derül ki a K&H összefoglalójából. A nagybank az elsők között, 2023 decemberében dobta piacra az új konstrukciót.

Aerial,View,Of,Car,Tyres,,Metal,Rods,And,Other,Construction
A kártérítési limit káreseményenként 10–100 millió és biztosítási időszakonként 10–200 millió forint között változik.
Fotó: Shutterstock

Hulladéktermelőként a mikrovállalkozásokon kívül szinte minden gazdálkodó szervezet érintett: ez több százezer vállalkozás, ennélfogva jelentős szegmenst jelent a magyarországi biztosítási piacon

– mondta Kaszab Attila, a K&H nem életbiztosítási üzletágának vezetője.

A szabályok szerint azoknak a vállalkozásoknak kell környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötniük, amelyek telephelyén évente legalább 2 tonna nem veszélyes hulladék, 200 kilogramm veszélyes hulladék vagy 5 tonna nem veszélyes építési-bontási hulladék keletkezik. Szintén kötelező a környezetvédelmi biztosítás a hulladékgazdálkodási engedélyhez vagy a nyilvántartásba vételhez kötött tevékenységet végző társaságoknak is. 

Nem kell a cégnek a környezeti károk felszámolásának költségeit megfizetnie

A biztosítás egyik legfontosabb előnye, hogy mentesíti az adott céget a tevékenységével okozott, előre nem látható környezeti károk felszámolásának költségei alól, amely lehet fizetési vagy kártérítési kötelezettség. A kártérítési limit káreseményként 10–100 millió és biztosítási időszakonként 10–200 millió forint között változik. Az összeg függ a végzett tevékenység veszélyességétől és a területi elhelyezkedésétől. 

Young,Pine,Tree,Seedling,In,The,Wood,In,The,Morning
A biztosító a helyreállítás költségeit téríti meg, legyen szó talajcseréről vagy erdőtelepítésről.
Fotó: Shutterstock

A biztosító megtéríti egyebek között a védett fajokban, felszíni vizekben, talajban okozott környezeti károk helyreállítási költségeit, legyen szó talajcseréről, erdőtelepítésről vagy éppen víztisztításról. Ezek persze csak példák, számos más munkálat is finanszírozható a környezetvédelmi felelősségbiztosítási kártérítésből

– fogalmazott Kaszab Attila.

Vannak, akiknek csak megújítani kell a régi biztosítást

Akadnak cégek, amelyek már korábban is rendelkeztek környezetvédelmi felelősségbiztosítással, ám ezeknek egy része nem biztos, hogy megfelel az új, januártól érvényes előírásoknak. Ezért érdemes a vállalkozásoknak ellenőrizniük a régi konstrukciót és szükség esetén új biztosítást kötniük.

Azt egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy a teljes magyarországi biztosítási piacon mekkora díjbevétel várható a környezetvédelmi felelősségbiztosításból, hiszen csak januártól vált kötelezővé. Erre leghamarabb majd az első év tapasztalatai után, jövőre lehet választ adni.