BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok cégnek környezetvédelmi felelősségbiztosítást kell kötnie

Egy a vállalatok által előre nem látható, véletlen okozta káresemény után – annak felszámolásaként – akár erdőtelepítésre vagy víztisztításra is szükség lehet. Erre nyújthatnak kártérítési fedezetet az új biztosítási konstrukciók.

Szinte minden cégnek, amelynél hulladék keletkezik, kötelező januártól környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötnie. Bár korábban is voltak vállalkozások, amelyek rendelkeztek környezetvédelmi felelősségbiztosítással, a korábbi konstrukciók egy része nem biztos, hogy megfelel az idei követelményeknek – derül ki a K&H összefoglalójából. A nagybank az elsők között, 2023 decemberében dobta piacra az új konstrukciót.

Aerial,View,Of,Car,Tyres,,Metal,Rods,And,Other,Construction
A kártérítési limit káreseményenként 10–100 millió és biztosítási időszakonként 10–200 millió forint között változik.
Fotó: Shutterstock

Hulladéktermelőként a mikrovállalkozásokon kívül szinte minden gazdálkodó szervezet érintett: ez több százezer vállalkozás, ennélfogva jelentős szegmenst jelent a magyarországi biztosítási piacon

– mondta Kaszab Attila, a K&H nem életbiztosítási üzletágának vezetője.

A szabályok szerint azoknak a vállalkozásoknak kell környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötniük, amelyek telephelyén évente legalább 2 tonna nem veszélyes hulladék, 200 kilogramm veszélyes hulladék vagy 5 tonna nem veszélyes építési-bontási hulladék keletkezik. Szintén kötelező a környezetvédelmi biztosítás a hulladékgazdálkodási engedélyhez vagy a nyilvántartásba vételhez kötött tevékenységet végző társaságoknak is. 

Nem kell a cégnek a környezeti károk felszámolásának költségeit megfizetnie

A biztosítás egyik legfontosabb előnye, hogy mentesíti az adott céget a tevékenységével okozott, előre nem látható környezeti károk felszámolásának költségei alól, amely lehet fizetési vagy kártérítési kötelezettség. A kártérítési limit káreseményként 10–100 millió és biztosítási időszakonként 10–200 millió forint között változik. Az összeg függ a végzett tevékenység veszélyességétől és a területi elhelyezkedésétől. 

Young,Pine,Tree,Seedling,In,The,Wood,In,The,Morning
A biztosító a helyreállítás költségeit téríti meg, legyen szó talajcseréről vagy erdőtelepítésről.
Fotó: Shutterstock

A biztosító megtéríti egyebek között a védett fajokban, felszíni vizekben, talajban okozott környezeti károk helyreállítási költségeit, legyen szó talajcseréről, erdőtelepítésről vagy éppen víztisztításról. Ezek persze csak példák, számos más munkálat is finanszírozható a környezetvédelmi felelősségbiztosítási kártérítésből

– fogalmazott Kaszab Attila.

Vannak, akiknek csak megújítani kell a régi biztosítást

Akadnak cégek, amelyek már korábban is rendelkeztek környezetvédelmi felelősségbiztosítással, ám ezeknek egy része nem biztos, hogy megfelel az új, januártól érvényes előírásoknak. Ezért érdemes a vállalkozásoknak ellenőrizniük a régi konstrukciót és szükség esetén új biztosítást kötniük.

Azt egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy a teljes magyarországi biztosítási piacon mekkora díjbevétel várható a környezetvédelmi felelősségbiztosításból, hiszen csak januártól vált kötelezővé. Erre leghamarabb majd az első év tapasztalatai után, jövőre lehet választ adni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.